POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO – PRAVO NA PODSTICAJ

NEMOGUĆNOST OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE PO DVA OSNOVA OD STRANE POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA

Mere za podsticanje poljoprivredne aktivnosti su definisane Pravilnikom o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz diversifikaciju ekonomskih aktivnosti kroz podršku investicijama u preradu i marketing na poljoprivrednom gazdinstvu („Sl. glasnik RS“, br. 88/2017 i 44/2018 – dr. zakon). Predviđene mere se odnose kako na individualna poljoprivredna gazdinsta, tako i na privredna društva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

U slučaju da je poljoprivredno gazdinstvo ili privredno društvo, već korisnik start up kredita Fonda za razvoj, do konačne otplate uzetog kredita ne može da koristi druga sredstva za podsticaj proizvodnje, marketinga i slično.

U delu opštih uslova navedenog Pravlnika, piše da pravo na podsticaje ostvaruje lice ako za investiciju za koju podnosi zahtev ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije).

To se smatra duplo finansiranje tako da ne može da se ostvari pravo na podsticaje.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović