Iskazivanje odbitka prethodnog poreza u Obrascu POPDV

Obračunat i iskazan PDV na osnovu primljenih računa, obveznik PDV iskazuje u tabeli 8a. Obrasca POPDV. Iznos PDV koji obveznik PDV može da odbije u poreskom periodu po ulaznim računima iskazuje se u polju 8e.1 Obrasca POPDV.

Poreski obveznik koji je ostvario pravo na odbitak prethodnog poreza u iznosu koji je iskazan u polju 8e.1 Obrasca POPDV ima pravo da iskoristi u narednim poreskim periodima.
Obveznik unosi iznos odbitka prethodnog poreza koji želi da iskoristi u polju 9a Obrasca POPDV, koji se može razlikovati od iznosa u polju 8e.1. Tako da obveznik može deo iskoristiti odmah, a ostatak u narednim poreskim periodima.

U polju 6.4 se iskazuje PDV obračunat prilikom uvoza, dok se u polju 7.4 iskazuje iznos plaćene PDV nadoknade poljoprivredniku.

U tabeli 9a obveznik PDV iskazuje iznos prethodnog poreza koji želi da koristi u poreskom periodu, a koji može biti različit od iznosa koji ima pravo da koristi u tom poreskom periodu, i to:

  • u polju 9a.1 iskazuje iznos PDV koji je plaćen kod uvoza dobara, a koji želi da koristi kao prethodni porez u tom periodu,
  • u polju 9a.2 iskazuje iznos plaćene PDV nadoknade poljoprivredniku, a koji želi da koristi kao prethodni porez u tom periodu i
  • u polju 9a.3 iskazuje iznos PDV po ulaznim računima koji želi da koristi kao prethodni porez u tom periodu.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović