Mogu se obavljati druge delatnosti pored registrovane pretežne delatnosti

Privredno društvo, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, može da obavlja sve druge delatnosti pored registrovane pretežne delatnosti, osim ako Zakonom nije drugačije regulisano. Takođe ne može da obavlja delatnosti za koje je potrebna posebna dozvola, koje su zakonom zabranjene, kao i delatnosti za koje je po posebnom zakonu prethodno odobrenje ili saglasnost.

Pretežna delatnost se pored registrovanja u Agenciji za privredne registre, definiše i opštim aktom, kao i statutom privrednog društva.

Ukoliko se privredno društvo bavi pretežno delatnošću koju nije registrovalo kao pretežnu delatnost, poželjno je da u APR izvrši promenu pretežne delatnosti, u skladu sa Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, uz primenu člana 12. stav 6. Zakona, kojim je propisano da se izmene osnivačkog akta i statuta, kao i prečišćeni tekstovi tih dokumenata nakon svake takve izmene, registruju u skladu sa zakonom o registraciji.
Takođe je potrebno da se promena pretežne delatnosti izvrši i u opštem aktu i statut privrednog društva.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović
 

close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!