Pravo na odbitak prethodnog poreza pri nabavci hrane i pića za zaposlene

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, obveznik PDV nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu izdataka za ishranu, uključujući i piće, zaposlenih, odnosno drugih radno angažovanih lica, osim izdataka za ishranu, uključujući i piće, tih lica u ugostiteljskim objektima obveznika kada obveznik po tom osnovu naplaćuje naknadu. Obveznik PDV koji nabavlja hranu i piće u cilju isporuke te hrane i pića zaposlenima, odnosno drugim radno angažovanim licima, pri čemu isporučena hrana i piće predstavljaju deo naknade koji ostvaruju preduzetnici za promet usluga koje pružaju obvezniku PDV, obveznik PDV nema pravo da PDV obračunat i iskazan u računu obveznika PDV – prethodnog učesnika u prometu hrane i pića odbije kao prethodni porez, ali ni obavezu obračunavanja PDV po osnovu isporuke hrane i pića tim radno angažovanim licima.

Odredbom člana 29. stav 1. tačka 3) Zakona propisano je da obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu izdataka za prevoz zaposlenih, odnosno drugih radno angažovanih lica za dolazak na posao, odnosno odlazak s posla, kao i izdataka za ishranu, uključujući i piće, zaposlenih, odnosno drugih radno angažovanih lica, osim izdataka za ishranu, uključujući i piće, tih lica u ugostiteljskim objektima obveznika kada obveznik po tom osnovu naplaćuje naknadu.

Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-96/2018-04 od 12.3.2018. godine.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović