Pokrenuta je inicijativa za vraćanje određenih poreskih olakšica privrednicima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Udruženje poslovnih žena organizovali su radni sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić posvećen razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji. Sastanku  je prisustvovalo više od 40 preduzetnica, članica Udruženja poslovnih žena.

Cilj sastanka je bio da se razmene iskustva, ali pre svega pokrenuta je inicijativa za vraćanje u  zakonsku regulativu poreske olakšice koje su privrednici imali u prethodnom periodu, i koje su u međuvremenu ukinute.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je pažljivo saslušala predloge koji  su izneti na skupu koji je odžan 19. 02. 2018. godine. Najznačajniji zahtevi koji su tom prilikom izneti su:

  • Ukinuti član 48. Zakona o porezu na dobit pravnih lica – kojim su privrednici imali poreski podsticaj od 20% do 40% (u zavisnosti od veličine privrednog subjekta) za ulaganje u opremu. Naime, ovaj član Zakona omogućavao je privrednicima, posebno za mala, srednja i mikro pravna lica da od vrednosti uloženih sredstava u opremu imaju poreski podsticaj od 40%, što je značilo da se od iskazane obaveze za plaćanje poreza na dobit po završnom obračunu, vlasnik se oslobađa plaćanja poreza do 70% od utvrđenog poreza. Poreski kredit mogao se koristiti narednih 5 godina od godine kada je izvršeno ulaganje. Ovaj član je ukinut 12. 2013. godine. Mnogi se sećaju da su tada i poslednji put obnovili svoju opremu. Zahtev je da se ponovo vrati na snagu, ali i član 48a, gde je bio znatno veći podsticaj u slabo razvijenim industrijskim granama, poput tekstilne industrije i dr.
  • Zakon o porezu na dobit članovi 27.-29. tretiraju porez na kapitalnu dobit/gubitak. Šta to znači, kada se proda nepokretnost ili akcije, ili udeo u firmi po većoj vrednosti od knjigovodstvene, prodavac nepokretnosti ima obavezu da plati 15% poreza na razliku u ceni. To nije novo, odavno je aktuelan porez na kapitalnu dobit, ali privredi nije data mogućnost kao fizičkim licima ukoliko  kupe novi poslovni prostor  u određenom vremenskom periodu, da budu oslobođeni poreza na kapitalnu dobit kao što je data mogućnost fizičkim licima.
  • Bilo je još dosta konstruktivnih predloga, jedan od brojnih je da se ponovo dozvoli privrednicima da mogu bez carinskog opterećenja da uvoze opremu za obavljanje delatnosti uz dokaz da se ista ne proizvodi u Srbiji.

Izneti predlozi i zahtevi su vrlo ozbiljni, i značajni za sve privrednike, bez obzira na pol. Inicijativa jeste potekla od preduzetnica koje su članice Udruženja poslovnih žena Srbije, ali je od opšteg značaja.  Činjenica je da Vlada uvela olakšice kao podsticaj za zapošljavanje radnika, i posebne podsticaje kada se radi o velikim investicijama. U planu su ozbiljni podsticaji za buduće preduzetnike, oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za novoosnovano preduzeće ili preduzetničku radnju, kao i za poljoprivredu. To je bez sumnje potrebno i važno. Međutim, na sastanku je rečeno, da svi podržavamo tu vrstu podsticaja, ali ne treba zaboraviti privrednike koji rade 10-25 godina i sve vreme plaćaju poreze i doprinose i na taj način već dugo pune budžet, da i nama treba pomoći kako bi opstali na tržištu. U vreme opšte globalizacije, i sve veće prisutnosti stranih velikih kompanija, koje nastupaju na našem tržištu sa velikim kapitalom, domaći privrednici sve više gube trku i svoje mesto na tržištu.

 

 

Premijerka Ana Brnabić, pozdravila inicijativu da se organizuje ovakav skup i navela da to predstavlja pravi primer saradnje između Vlade i nezavisnih institucija.

Premijerka je posebno istakla važnost i značaj  osnaživanja žena  u privatnom biznisu, i da su  najvažnije dve stvari koje su u vrhu prioriteta Vlade Republike Srbije – obrazovanje i ekonomska nezavisnost.

Poverenica Janković je navela podatak da žene čine 34 odsto od ukupnog broja preduzetnika, ali i da je danas 10 odsto više žena koje se odluče da napuste biznis, da zatvore svoje radnje i preduzeća. Ona je naglasila da ovaj sastanak šalje značajnu poruku svim mladim ženama koje još nisu odlučile čime će se baviti u životu, kao i da ovakvi radni sastanci treba da postanu redovna praksa.

Predsednica Udruženja poslovnih žena  Srbije dr Sanja Popović Pantić, rekla je da ovo udruženje  okuplja oko 900 ženskih firmi  iz Srbije, koje zapošljavaju nekoliko hiljada radnika.

Navodimo samo neke od vlasnica firmi koje su prisustvovale sastanku i podržale inicijativu za vraćanje ukinutih poreskih olakšica: gospođa Ljiljana Kraklajić, vlasnica i direktorka Dexpress, gospođa Biljana Jovanović, vlasnica i direktorka modne kuće LUNA, gospođa Jasmina Knežević  opšta bolnica Bel Medic,  gospođa Maja Raković, vlasnica Naxi radio, gospođa Tanja Vučičević, suvlasnica firme Art Ival, gospođa Maja Enis, vlasnica izdavačke kuće Enco Book, gospođa Biljana Trifunović, suvlasnica i direktorka firme IFA d.o.o.,  gospođa Gordana Đurđević suvlasnica i direktorka firme Slovo, ona je inače i predsednica Odbora za javno zagovaranje u UPŽS, kao i potpredsednica UPŽS Olivera Popović, i još mnoge druge. Smatramo da je ovo tek početak ozbiljne akcije za poboljšanje uslova poslovanja privrede.

 

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović