Plaćanje doprinosa za dobrovoljni penzijski fond zaposlenog

Kada poslodavac administrativnom zabranom plaća doprinose za dobrovoljni penzijski fond u kojem je zaposleni član, u zaradu ne ulazi neoporezivi iznos za doprinose za dobrovoljni penzijski fond koji je propisan za period od 01. februara 2017. godine do 31. januara 2018. 5.589 dinara.

Prema članu 13. Zakona o porezu na dohodak građana  propisano je da se zaradom smatra zarada koja se ostvaruje po osnovu radnog odnosa, definisana zakonom kojim se uređuju radni odnosi i druga primanja zaposlenog.

Ukoliko mesečno izdvajanje za doprinose za dobrovoljni penzijski fond zaposlenog veća od neoporezivog propisanog iznosa od 5.589 dinara, razlika između neoporezivog iznosa i uplaćenog iznosa ulazi u zaradu zaposlenog. Taj iznos ulazi u osnovicu za porez na zaradu i doprinose za penzioni, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-00-435/2017-04 od 12.12.2017. godine)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović