PRODAJA POLJOPRIVREDNIH I ŠUMSKIH PROIZVODA NA PIJACAMA

Zakonom o trgovini uređena je prodaja poljoprivrednih i šumskih proizvoda na otkupnim mestima, pijacama, veletržnicama, privrednim izložbama i drugim prodajnim mestima. U skladu sa Zakonom o trgovini otkupno mesto je specijalizovana trgovina na veliko poljoprivrednim i šumskim    proizvodima, a pijace su predviđene za trgovinu na malo. Prema tome privredna društva koja se bave na primer ugostiteljstvom, kao i drugim delatnostima koji imaju potrebu da vrše otkup poljoprivrednih i šumskih proizvoda na veliko, najbolje je da kupovinu obavljaju na otkupnim mestima, a ne na pijacama.

Poljoprivrednici koji vrše prodaju poljoprivrednih i šumskih proizvoda na pijacama, poželjno je da izdaju račun, priznanicu, dokument o otkupu. Takođe poljoprivrednici koji vrše prodaju poljoprivrednih i šumskih proizvoda na pijaci, potrebno je da kod sebe imaju izvod iz Registra poljoptivrednih gazdinstava, izvod iz registra izdaje Uprava za agrarna plaćanja. Izvod iz Registra služi kao dokaz da poljoprivrednik može da vrši prodaju poljoprivrednih i šumskih proizvoda na pijaci.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović