VRAĆANJE UPLATE OSNIVAČU – KOJA NE POVEĆAVA OSNIVAČKI ULOG – ŠIFRA 560

PITANJE:

Pre 3 meseca primili smo pozajmicu od matične kompanije iz Nemačke. S obzirom da nam je taj novac hitno trebao radi polaganja u banku za izdavanje garancija mi smo tu uplatu opravdali kao „Dodatna uplata osnivača radi obezbeđenja sredstava za bankarske garancije koja ne povećava osnovni kapital“. Što znači pozajmicu nismo registrovali kao kreditni posao kod Narodne banke Srbije.
Nas sada zanima koji je najbolji način da vratimo tu pozajmicu? Matična kompanija u Nemačkoj je morala da nam propiše kamatu od 1% ali nije u obavezi da nam istu i naplati. Da li možemo da u dogovoru sa matičnom kompanijom taj novac iskoristimo za naplatu mesečnih usluga izrade softvera za njih i koja bi bila procedura?
Ili u slučaju da moramo da vratimo taj novac matičnoj kompaniji na koji način bi to uradili s obzirom da nismo registrovali pozajmicu u NBS?

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović