PORESKI TRETMAN DOBITAKA OD IGARA NA SREĆU

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana dobici od igara na sreću se smatra ostalim prihodima i oporezuje se po stopi od 20%.
Zakonom o igrama na sreću propisano je koje se igre smatraju igrama na sreću i u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana koje igre na sreću podležu oporezivanju. Prema Zakonu o igrama na sreću postoje klasične i posebne igre na sreću. Klasičnim igrama se smatraju igre koje za osnovu imaju lutriju, tombolu, sportska prognoza, SMS lutrija i fonto. Posebnim igrama se smatraju igre na sreću u igračnicama, odnosno kazinima, gde igrači igraju protiv igračnice ili jedni protiv drugih, na automatima, na stolovima za igru sa kuglicama, kockicama, kartama i drugim sličnim rekvizitima.

Prema Zakonu o igrama na sreću, igrama na sreću se smatraju igre gde moguć novčani dobitak ne zavisi od znanja ili veštine učesnika, nego od slučaja ili nekog neizvesnog događaja.

Kvizovi u kojima mogućnost osvajanja nagrade zavisi isključivo od znanja ili veštine učesnika ne smatraju se igrama na sreću. Uprava za igre na sreću koja je u sastavu Poreske uprave odlučuje da li se neka igra ili kviz smatraju igrama na sreću.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović