USLOVI ZA OBAVLJANJE UGOSTITELJSKE DELATNOSTI I PRODAJA HRANE U TRGOVINSKIM OBJEKTIMA

Pravilnikom o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata propisani su uslovi koje treba da ispunjava ugostiteljski objekat kao i šta podrazumeva ugostiteljska usluga.

Pravilnikom je propisano da se usluga hrane i pića može pružati usluživanjem u prostoriji i usluživanjem na otvorenom prostoru, usluživanjem na ugostiteljski način i usluživanjem preko pulta ili šaltera ili samousluživanjem.

Takođe pravilnikom je predviđeno da postoji ugostiteljski objekat i usluživanje hrane, pića i napitaka, bilo na ugostiteljski način ili u ambalaži za jednokratnu upotrebu, koju korisnik konzumira u samom objektu ili u njegovoj neposrednoj blizini.

Trgovinski objekti ne ispunjavaju uslove u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata. Samim tim prodaja hrane u trgovinskim objektima se ne smatra ugostiteljskom uslugom.

(Interno mišljenje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od 21.8.2015. godine).

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović