IZVOZ ROBE PREKO POSREDNIKA

import_export-copyIZVOZ U SVOJE IME A ZA TUĐ RAČUN

Najveći broj privrednika samostalno izvozi svoje proizvode. Posebno što je Zakonom o spoljno trgovini dozvoljeno da pored preduzeća izvozom se bave i preduzetnici kao i ogranci stranih lica u Srbiji. Međutim, postoje situacije, kada proizvođač želi da se neka druga firma pojavi kao izvoznik njegove robe.

Ukoliko se opredelite da vašu robu izveze posrednik, što znači da se neka druga firma pojavljuje kao izvoznik u svoje ime a za tuđi račun u tom slučaju potrebno je ispoštovati određene procedure.

  1. zaključiti pisani  ugovor u kojem će se precizirati prava i obaveze ugovornih strana. U ovom slučaju firma koja će obaviti posao izvoznika je NALOGOPRIMAC dok firma vlasnik robe za čiji račun se roba izvozi je NALOGODAVAC. Ugovorom se NALOGOPRIMAC obavezuje da za račun nalogodavca izveze robu u inostranstvo, naplati izvezenu robu, doznači devize na račun nalogodavca, s tim što za svoje usluge ima pravo na ugovorenu naknadu.

Molimo Prijavite se za pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Pitanja i odgovori
close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!