„Srpski kvalitet“

 

PROPISANI USLOVI, NAČIN, POSTUPAK I KONTROLA, IZGLED I EVIDENCIJA U VEZI SA OZNAKOM „SRPSKI KVALITET“

 

Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet“ („Sl. glasnik RS“, br. 90/2016) definisani su uslovi, način, postupak i kontrola, izgled i evidencija u vezi oznake „srpski kvalitet“.

Oznaka „srpski kvalitet“ predstavlja nacionalnu oznaku višeg kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojom se obeležava određena vrsta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kako bi se potrošač informisao o posebnim svojstvima tog proizvoda.

Oznaka je namenjena isključivo  prerađenoj hrani, odnosno poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima namenjenim za ishranu ljudi, odnosno upakovanim, označenim, odnosno deklarisanim proizvodima.

Ovom oznakom se može označiti isključivo poljoprivredni i prehrambeni proizvod koji se po svom:

  • hemijskom sastavu;
  • fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima;
  • načinu proizvodnje;
  • korišćenim sirovinama i/ili sastojcima;
  • po nekoj drugoj karakteristici,

razlikuje od drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iste kategorije i koji je proizveden od osnovne sirovine koja potiče sa teritorije Republike Srbije.

Uredbom je navedeno da se ova oznaka odnosi na poljoprivredne i prehrambene proizvode u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda, osim za označavanje jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina.

Proizvođač je u obavezi da donese za te proizvode specifikaciju koja mora sadržati:

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović