POVRAĆAJ VIŠE PLAĆENOG POREZA FIZIČKOM LICU KOJE JE PRESTALO DA OBAVLJA DELATNOST KAO PREDUZETNIK

Prema članu 85. Zakona o privrednim društvima preduzetnik odgovara svom svojom ličnom imovinom i imovinom koju je stekao obavljanjem prijavljene delatnosti. Ukoliko postoje poreska dugovanja ona će se naplatiti iz imovine preduzetnika. Takođe ukoliko preduzetnik prestane sa obavljanjem delatnosti, odnosno se izbriše iz registra privrednih društava, on će kao fizičko lice odgovarati svojom imovinom za zaostali poreski dug preduzetnika.

Prema članu 10. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji preduzetnik koji prestane sa obavljanjem delatnosti, izbriše se iz registra privrednih društava, ima prava kao fizičko lice da podnese zahtev za povraćaj više plaćenog poreza kao preduzetnik.

Problem nastaje jer Poreska Uprava ne odobrava zahteve za povraćaj više plaćenog poreza fizičkim licima koji su preplatili porez kao preduzetnici. Rešenje je da se zahtev za povraćaj preplaćenog poreza podnese pre brisanja iz registra privrednih društava. Poreska Uprava treba u roku od 15 dana od prijema zahteva da donese rešenje o povraćaju poreza i nakon toga pokrenuti postupak brisanja iz registra privrednih društava.

Ukoliko ste se već izbrisali iz registra privrednih društava podnesite zahtev za povraćaj preplaćenog poreza i ukoliko se ne odobri zahtev jedino rešenje je da se pokrene sudski postupak.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović