• Home
  • Blog
  • Propisi
5

FINANSIRANJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA I VRAĆANJE ZAJMOVA ČLANOVIMA DRUŠTVA U SKLADU SA ZAKONOM O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA

finansiranje privrednih drustvaPostoji više načina na koji se mogu finansirati privredna društva, neki od njih su finansiranje od članova društva ili trećih lica i pozajmice od drugih društva. Članovi društva mogu finansirati privredno društvo uvećanjem kapitala društva, putem zajmova ili dodatnih uplata. Kada članovi društva finansiraju privredno društvo tako što njihovim uplatama uvećavaju kapital društva, to je jednostavan način finansiranja, ali tada članovi društva ne dobijaju nazad uložena sredstva.

Takođe davanje zajmova privrednom društvu je jednostavan postupak finansiranja privrednog društva, pri čemu je društvo dužno da vrati pozajmice članovima društva. Prilikom davanja zajmova društvo mora da sklopi ugovor sa članom društva koji daje zajam privrednom društvu, potrebno je obratiti pažnju na transferne cene i utanjenu kapitalizaciju i kako će se oporezovati kamata koju će privredno društvo da isplaćuje članu društva koji je dao pozajmicu privrednom društvu. Ukoliko je član društva koji daje pozajmicu privrednom društvu rezident neke druge države ili je neko treće lice koje daje pozajmicu društvu stranac, onda se pozajmica prijavljuje Narodnoj banci Srbije i te pozajmice se vraćuju na specifičan način u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović
 

Nemate pravo da vidite komentare.