• Home
  • Blog
  • Propisi

OSNIVAČ PRIVREDNOG DRUŠTVA KOJI NIJE RADNO ANGAZOVAN I NE ZASTUPA DRUŠTVO, NEMA OBAVEZU ZA POREZ I DOPRINOSE ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE

Ukoliko privredno društvo ima registrovanog zastupnika u APR, a osnivač privrednog društva je upisan samo kao osnivač, odnosno nije u radnom odnosu u privrednom društvu, i ne zastupa privredno društvo,  prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju nije u obavezi da plaća doprinose za obavezno socijalno i penziono osiguranje.

Dakle ukoliko ima registrovanog direktora ili zastupnika za koga se plaćaju doprinosi za obavezno socijalno i penziono osiguranje, osnivač ukoliko nije u radnom odnosu u privrednom društvu nije dužan da za sebe plaća doprinose za socijalno i penziono osiguranjje.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović