NIJE MOGUĆE PLAĆANJE USLUGA NOĆENJA U HOSTELU ILI DRUGOM OBJEKTU U EFEKTIVNOM STRANOM NOVCU

hostelNaplata usluga noćenja u hostelu ili drugom objektu stranim fizičkim licima nije moguće izvršiti u efektivnom stranom novcu, u gotovini.

Zakonom o deviznom poslovanju i Odlukom o slučajevima i uslovima plaćanja, naplaćivanja, uplata i isplata u efektivnom stranom novcu, su taksativno navedeni slučajevi plaćanja, naplaćivanja, uplata i isplata u efektivnom stranom novcu – gotovini.
Odlukom nije predviđeno da rezidenti mogu vršiti naplatu u efektivnom stranom novcu po osnovu pružanja usluge noćenja u hostelu ili drugom objektu.
U nastavku teksta, dajemo integralni tekst Odluke.

ODLUKA O SLUČAJEVIMA I USLOVIMA PLAĆANJA, NAPLAĆIVANJA, UPLATA I ISPLATA U EFEKTIVNOM STRANOM NOVCU
(“Sl. glasnik RS”, br. 51/2015)

1. Ovom odlukom propisuju se slučajevi u kojima se plaćanje, naplaćivanje, uplata i isplata u Republici Srbiji mogu vršiti u efektivnom stranom novcu, kao i uslovi pod kojima se vrše.
2. Plaćanje/naplaćivanje/uplata/isplata u efektivnom stranom novcu, u smislu ove odluke, mogu se vršiti u vrstama deviza propisanim odlukom kojom se utvrđuju vrste deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.
Izuzetno od stava 1. ove tačke, uplate i isplate u smislu tačke 16. stav 1. ove odluke mogu se vršiti i u vrstama efektivnog stranog novca koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu, u skladu sa odlukom iz stava 1. ove tačke.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović