KONTROLA LEGALNOSTI SOFTVERA NA PRIVATNIM RAČUNARIMA ZAPOSLENIH

Privatni racunarKontrola legalnosti softvera se odnosi i na pravna lica, preduzetnike i na fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost. Zaposleni ima pravo da na radno mesto donese privatni računar i na njemu da radi.

Ukoliko se prilikom kontrole legalnosti softvera u poslovnim prostorijama nađe privatni računar zaposlenog bez legalnog softvera, inpektor nema pravo bez naloga suda da zapleni taj računar. Privatni računar može biti zaplenjen samo u slučaju sumnje da je izvršeno poresko krivično delo, i ukoliko je predmet istrage, takođe mogu biti zaplenjene i ostale stavari iz poslovnih prostorija koje mogu poslužiti kao dokaz u sudskom postupku.

Ukoliko se ustanovi da je na privatnom računaru vođeno dvojno knjigovodstvo ili počinjeno drugo krivično delo, privredni subjekt će odgovarati.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović