NERADNI DANI ZA VASKRŠNJE I PRVOMAJKSE PRAZNIKE

Easter-eggs-painted-WEBPrema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji zaposleni imaju pravo da odsustvuju sa rada u dane državnih i verskih praznika. Ukoliko se praznik padne u nedelju ne radi se prvog narednog dana.

Predstojeći praznici su Vaskršnji, odnosno Uskršnji i Prvomajski.

Vaskršnji praznici su neradni dani za sve zaposlene u Republici Srbiji, bez obzira na njihovu versku pripadnost.
Vaskršnji praznici ove godine će se slaviti od Velikog petka – 10. aprila do drugog dana Vaskrsa – 13. aprila.
Svi zaposleni u Srbiji neće raditi ta četiri dana.

Vernici katoličke veroispovesti Uskršnje praznike ove godine će slaviti od 3. aprila do drugog dana Uskrsa – 6. aprila.

Prvomajski praznici su neradni dani za sve zaposlene u Republici Srbiji.
Praznik rada će se slaviti 1. i 2. maja koji se padaju u petak i subotu.

Za vreme Vaskršnjih i Uskršnjih praznika poslodavci će svojim zaposlenima isplaćivati naknade za neradne dane tokom praznika u zavisnosti kakvo je radno vreme propisao poslodavac. Ukoliko je propisano petodnevno radno vreme isplaćivaće se naknade za petak i ponedeljak, a ukoliko je šestodnevno naknade će se isplaćivati za petak, subotu i ponedeljak.

Takođe i za vreme Prvomajskih praznika isplaćivaće se naknade zaposlenima prema propisanom radnom vremenu. Zaposleni koji imaju petodnevno radno vreme dobiće naknadu za petak, dok zaposlenim koji imaju šestodnevno radno vreme će dobiti naknadu i za petak i za subotu.

Zaposleni koji rade na dan državnih i verskih praznika koji su propisani kao neradni imaju pravo naknade od 110% od osnovice koja je propisana opštim aktom i ugovorom o radu.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Mihailo Trifunović