ZA BOLJI ŽIVOT U SIROMAŠNIM OPŠTINAMA

usaidProjekat „Razvoj privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji”

ZA BOLJI ŽIVOT U SIROMAŠNIM OPŠTINAMA

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i  srpska Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR) pokrenuli su pre neki dan u Leskovcu Projekat za razvoj privatnog sektora, koji će biti realizovan u 12 ekonomski ugroženih opština na jugu i jugozapadu Srbije.

Cilj Projekta „Razvoj privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji” je unapređenje sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, povećanja prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta. Američka ambasada je objavila da će se taj projekat za razvoj privatnog sektora realizovati u sledećih 12 ekonomski ugroženih opština na jugu i jugozapadu Srbije: Leskovcu, Vranju, Preševu, Bujanovcu, Medveđi, Raškoj, Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši.

Od projekta za razvoj privatnog sektora, vrednog 4,1 milion dolara, očekuje se da poboljša kvalitet života u siromašnim opštinama, pomaganjem kompanijama da povećaju investicije i otvore nova radna mesta proširenjem tržišta za svoje proizvode, ističe se u američkom saopštenju. USAID i NARR će pomoći malim i srednjim preduzećima da lakše osvoje nova tržišta, da unaprede svoju upravljačku praksu i ojačaju proizvodna i trgovinska udruženja. Novim preduzećima u vlasništvu žena i mladih takođe će biti ponuđene obuke i bespovratna sredstva.

Kako navode Amerikanci, ovo direktno partnerstvo USAID-a i Vlade Srbije pokazuje jačanje veza između dveju vlada. Projekat za razvoj privatnog sektora sprovodiće NARR, kroz svoju mrežu regionalnih razvojnih agencija. A procenjeno je, da će regionalne razvojne agencije u Leskovcu, Kraljevu, Užicu i Novom Pazaru, u saradnji sa Agencijom za MSP iz Vranja, pružiti pomoć za 120 izvozno orijentisanih kompanija i najmanje četiri klastera i poslovna udruženja, kako bi bila otvorena nova radna mesta i da bi bili povećani prodaja i izvoz kroz tehničku pomoć, obuku i nastup na trgovinskim sajmovima.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović