VAŽNO JE UĆI U ZVANIČNI REGISTAR

consultantSertifikacija pružalaca usluga za podršku poslovanju MSPP sektoru

VAŽNO JE UĆI U ZVANIČNI REGISTAR

Sertifikacija pružalaca usluga za podršku poslovanju MSPP sektoru (sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika) je uspostavljena kroz EU projekat „Unapređenje inovativnosti i konkurentnosti MSPP” i započela je u januaru 2012. godine. Nedavno je prilikom održavanja Međunarodnog sajma preduzetništva „Biznis baza” u Beogradu iskorišćena prilika da bude uručeno 40 sertifikata opštim i specijalizovanim pružaocima usluga za podršku poslovanju MSPP sektoru. Inače, javni poziv za sertifikaciju pružalaca usluga i registraciju konsultantskih kuća je objavljen na sajtu Nacionalne agencije za regionalni razvoj i na portalu Preduzetnički servis i stalno je otvoren.

Tokom realizacije projekata finansijske podrške za unapređenje konkurentnosti preduzeća, uočeno je da su preduzeća često u poziciji da lutaju u potrazi za kvalifikovanim konsultantima koji će im pomoći da uspešno realizuju projekte. Upravo to je bio povod za kreiranje Registra pružalaca usluga za podršku poslovanju MSPP i postupka sertifikacije pružalaca usluga za podršku poslovanju. Od početka postupka sertifikacije do danas je sertifikovano ukupno 86 pružalaca usluga. Među njima, 53 je sertifikovano kao opšti, a 33 kao specijalizovani pružaoci usluga za podršku poslovanju MSPP sektora.

Registar kvalifikovanih pružalaca usluga obuhvata opšte i  specijalizovane pružaoce usluga za podršku poslovanju MSPP, kao i konsultantske kuće, privredna društva ili preduzetnike koji se profesionalno bave pružanjem ovakve vrste usluga.

Opšti pružaoci usluga za podršku poslovanju MSPP (savetnici, konsultanti i/ili treneri) bi trebalo da poseduju znanja iz oblasti finansija, marketinga, menadžmenta, upravljanja ljudskim resursima, plana i analize poslovanja, osnivanja vođenja i razvoja poslovanja i finansijske i nefinansijske podrške za MSPP sector, a specijalizovani pružaoci ovakvih usluga bi trebalo da pružaju usluge za podršku poslovanju u određenoj oblasti poslovanja kao što su recimo finansije, prodaja, ljudski resursi, proizvodnja, IT, menadžment i slično; odnosno za određenu delatnost poslovanja poput turizma, hotelijerstva, proizvodnje hrane, bankarstva, poljoprivrede i slično; kao i za aktivnost povezanu sa poslovanjem, koja doprinosi njegovom poboljšanju i usavršavanju.

Postupak sertifikacije je besplatan. On se metodološki razlikuje za pojedince i konsultantske kuće. A, sprovodi ga Nacionalna agencija za regionalni razvoj. Za sertifikaciju se mogu prijaviti svi pružaoci usluga za podršku poslovanju koji imaju relevantne akademske kvalifikacije (fakultet ili viša škola), najmanje tri godine iskustva u pružanju usluga za podršku poslovanju MSPP, uspešno su izvršili najmanje tri usluge podrške poslovanju MSPP, aktivno se bave pružanjem usluga za podršku poslovanju MSPP u poslednjih godinu dana i ostvaruju kontinuirani profesionalni razvoj.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović