STRANCI SE PRVO RASPITAJU U – ATARU

sajam_h1Saradnja lokalnih samouprava i stranih privrednih komora

STRANCI SE PRVO RASPITAJU U – ATARU

U organizaciji Fond za podršku investicija u Vojvodini – VIP (Vojvodina Investment Promotion), pre neki dan je održan Seminar „Mogućnost saradnje lokalnih samouprava i stranih privrednih komora”. Događaj je privukao oko 70 učesnika iz lokalnih vojvođanskih samouprava i domaćih kompanija.

Cilj VIP Fonda je bio da omogući lokalnim samoupravama da stupe u direktan kontakt sa stranim privrednim komorama. Jer iskustvo govori da se strane kompanije koje su zainteresovane za investiranje u drugim zemljama po pravilu prvo obraćaju baš lokalnim samoupravama, tražeći osnovne podatke. To važi i za strane ambasade. Dakle, veoma je važna ta saradnja, pogotovo u uslovina krize.

Martin Knap, direktor Delegacije nemačke privrede u Republici Srbiji je ovom prilikom rekao, da je učešće nemačkog kapitala u srpskoj privredi znatno manje nego u nekim drugim zemljama. Naveo je podatak da je u 2013. godini u Srbiju, od oko 40 velikih kompanija koje su došle, samo pet iz Nemačke, sa kapitalom od samo pet odsto u odnosu na ukupni kapital tih projekata.

Podaci govore da je u poslednjoj deceniji otprilike 30 nemačkih kompanija došlo u Srbiju i zaposlilo oko 14.000 ljudi. Razlog nedovoljnog učešća Nemačke treba tražiti u činjenici da je Srbija u tom periodu prolazila kroz teške probleme i jednostavno nije učestvovala u preraspodi nemačkog kapitala. A do te preraspodele je došlo zbog porasta cene radne snage devedesetih godina u Nemačkoj. Zbog toga je veliki deo jezgra nemačke privrede, koje čine srednja preduzeća, pokušao da investira u druge zemlje.

Kroz razgovor sa nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, predstavnici nemačke privredne komore su došli do zaključka, da su te kompanije vrlo zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da gotovo sve planiraju neke reinvesticije. Zato i procenjuju da će uskoro doći do promene i da su im se već javile neke kompanije koje imaju pogone u Kini, gde je jeftina radna snaga, ali iz koje transport robe traje dugo i zato je Srbija zanimljiva, jer se nalazi blizu srca Evrope. Potrebu dobre saradnje lokalnih samouprava u Srbiji i stranih privrednih komora ističu i u Francusko – srpskoj privrednoj komori, koja barata podacima da u Srbiji trenutno ima 90 francuskih kompanija, od kojih je 55 odsto u proizvodnji, 28 odsto u finansijskom sektoru i 17 odsto u uslužnim delatnostima. Sve one zaposlile su u međuvremenu oko 10.000 ljudi.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović