SRBIJA CENTAR KINESKOG BIZNISA U REGIONU

saradnja-srbija-i-kina-1346786723-204868Kina pokrenula ozbiljan „pohod” na tržište srednje i istočne Evrope

SRBIJA CENTAR KINESKOG BIZNISA U REGIONU

Nedavni samit delegacije Kine i premijera 16 država srednje i istočne Evrope koji je održan u Bukureštu, poslužio je analitičarima da stvar protumače kao trud Kine da obezbedi poslovne veze u regionu u kom se za uticaj uglavnom bore Evropska unija i Rusija. U kineskoj delegaciji je bilo više od 300 rukovodilaca kineskih korporacija, a predvodio ih je kineski premijer lično!

Na samitu se Kina obavezala da će izgraditi ekonomsko–tehnološku zonu u svakoj od 16 obuhvaćenih zemalja, da će obezbediti pet hiljada stipendija za mlade istraživače, kao i da će ostvariti rast međusobne trgovine na 100 milijardi dolara do 2015. Međutim, sudeći po ranije dogovorenim projektima, Kina se najviše interesuje za poslovanje u Srbiji.

Sticajem niza spoljašnjih i unutrašnjih okolnosti, Srbija se pojavila kao do sada najveći korisnik kineskih preferencijalnih kredita. Kineska kompanija „Čajna rouds and bridž ko.” (CRBC) gradi most u Beogradu na Dunavu između Zemuna i Borče, čija je vrednost 255 miliona dolara. To je prvi most koji jedna kineska korporacija gradi u Evropi. Sledeći projekti koje je Srbija već obezbedila su remonti Termoelektrane „Kostolac” i izgranja deonice autoputa Pojate–Preljina. A na pomenutom samitu je dogovoren i projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Koliko su Kinezi zainteresovani za saradnju sa Srbijom govori i činjenica da je neposredno posle samita u Bukureštu održan u Beogradu i prvi kinesko–srpski biznis forum pod nazivom „Ekonomija i trgovina – šansa za razvoj”. Domaćin tog skupa je bio beogradski „Belmaks centar”, multinacionalni poslovni kompleks, najpopularniji centar trgovine između Kine i Srbije u Srbiji.

Zanimljivo je da je u međuvremenu „Belmaks centar” naseljen i kompanijama iz Francuske, Turske, Italije, Indije, Bugarske, Švajcarske i srpskim lokalnim preduzećima. Tu je više od 100 kompanija iz oblasti  tekstila, obuće, sanitarne opreme, nameštaja, osvetljenja, kancelarijskog materijala, poklona, pokućstva,… Rad centra se bazira na veleprodajnim proizvođačima i ekskluzivnim distributerima brendova, koji obavljaju posao u svojim prodajnim prostorima i kancelarijama. Oni služe za snabdevanje maloprodajne mreže širom srpskog tržišta, kao i dela susednih zemalja.

Nakon pet godina poslovnog razvoja, „Belmaks centar” uživa ugled u oblasti poslovanja zahvaljujući atraktivnoj lokaciji, dinamičnim marketinškim aktivnostima i dobrom upravljanju. Očekuje se da će u skoroj budućnosti postati aktivnija platforma međunarodnog poslovanja, posebno između Srbije i Kine. Prvi poslovni forum između Kine i Srbije označava početak te saradnje, povećanje mogućnosti za susrete i razmenu informacija, a time i jačanje bilateralnih investicija i trgovine, kako u izvozu tako i u uvozu. S tim u vezi se očekuje, da Srbija kao tradicionalno prijateljska zemlja i pouzdan partner, može od sada da posluži i kao neka vrsta centra kineskog poslovanja širom regiona.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović