NOVAC ZA SPROVOĐENJE KLJUČNIH REFORMI

ipa_banner3Odobren plan Srbije za korišćenje EU (IPA) fondova za 2013.

NOVAC ZA SPROVOĐENJE KLJUČNIH REFORMI

Evropska komisija je pre neki dan odobrila plan Srbije za korišćenje 178,7 miliona evra pomoći iz pretpristupnih fondova EU (IPA) za 2013. Novac će pomoći sprovođenje ključnih reformi. Od toga će se kako je planirano, u 2014. potrošiti 21 milion evra, dok će se ostatak koristiti za projekte u narednim godinama. Sa odobrenjem sredstava za 2013. godinu, ukupan iznos pretpristupne pomoći EU od 2001. dostigao je 2,6 milijardi evra. Pored toga, Srbiji će naredne godine biti na raspolaganju i neki specijalizovani programi Unije.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, novac će pomoći Srbiji da sprovede reforme u oblastima vladavine prava, državne uprave, socijalne inkluzije, razvoja privatnog sektora, saobraćaja, zaštite životne sredine, energetike i poljoprivrede. To su istovremeno ključni elementi evropskih integracija, ali i reformi koje će unaprediti svakodnevni život građana, ukazali su u Komisiji.

Godina koja je pred istekom već je dobila epitet istorijske godine za odnose Srbije s Evropskom unijom, zato što je u njoj usvojena odluka o otvaranju pregovora o pristupanju i zato što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Evropski zvaničnici sada ističu da je veoma važno da Srbija iskoristi taj trenutak i da nastavi sa energičnim sprovođenjem ključnih reformi.

Podsećamo ovde, da se EU (IPA) fondovi odobravaju na osnovu okvirnog plana koji je predviđen višegodišnjim budžetom EU. Trenutno je u toku trošenje fondova za period od 2007. do 2013. godine, kojim je za Srbiju predviđeno 1,4 milijarde evra. A vlasti Srbije za svaku godinu prave program na osnovu kojeg Brisel odobrava određeni iznos. To podrazumeva i izdvajanje određenog iznosa iz budžeta za predviđene projekte. Taj srpski program je pre neki dan usvojen u Briselu. Inače, najviša vrednost programa mogla je da bude 208,3 miliona evra.

Novac se, međutim, ne troši tekuće godine, već u narednih nekoliko godina jer je često reč o višegodišnjim projektima, a procedure za odobravanje svake pojedinačne tranše su složene i iziskuju detaljne planove. Tako je većina novca čije je korišćenje predviđeno budžetom za 2014. godinu iz sredstava IPA programa za 2008.-2012.

Budžetom za 2014. planirano je korišćenje 164 miliona evra pretpristupnih fondova EU za projekte, kao i izdvajanje 38,7 miliona evra iz budžeta za njihovo sufinansiranje i pretfinansiranje. Od toga će se 21,5 miliona potrošiti iz upravo odobrenih sredstava za 2013. godinu. Taj novac biće potrošen po takozvanom decentralizovanom sistemu, što znači da će srpske vlasti biti zadužene za tendere i ostale procedure za trošenje novca. Međutim, valja naglasiti i to, da Srbija još nije dobila akreditaciju za taj sistem.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović