NELOJALNA KONKURENCIJA GUŠI PRIVREDU

IFSiva ekonomija je najveći uzročnik propasti legalnih preduzetnika

NELOJALNA KONKURENCIJA GUŠI PRIVREDU

Siva ekonomija je najveći uzročnik propasti legalnih preduzetnika i privrednika u Srbiji, rečeno je pre neki dan na sednici Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS), na kojoj je obelodanjen podatak da siva ekonomija u Srbiji u ovom momentu dostiže nivo od 31 odsto.

Zbog ovog nivoa sive ekonomije bi se trebalo energičnije obratiti nadležnim institucijama, zaključak je ove sednice, kako bi se stvorili uslovi koji će destimulisati nelojalnu konkurenciju. Jer, nelojalna konkurencija guši privredu, koja i onako posluje u izuzetno teškoj situaciji. Dakle, nije to više stvar samo preventive, nego je potrebno ohrabrivati donosioce političkih odluka da se siva zona destimuliše po principu „štapa i šargarepe”! To bi značilo da je potrebno stimulisati ljude koji imaju dovoljno znanja da se upuste u lojalnu utakmicu, da iz sive zone prelaze u redovno poslovanje kako bi olakšali postojećim, legalnim privrednicima poslovanje.

U Srbiji navodno postoji plan da se problem postojanja ovako rasprostranjene sive ekonomije reši u roku od četiri godine. Međutim, stav u Zajednici preduzetnika PKS jeste, da treba uputiti apel nadležnim institucijama, da se problem sive ekonomije reši pod hitno – u narednih godinu dana. Jer je iz dana u dan sve manje preduzetnika, pošto ih je siva ekonomija baš pritisla. Zato se mora napraviti dogovor sa vladom i nadležnim institucijama da suzbijanje sive ekonomije postane prioritet.

Posebno zabrinjavaju podaci o zatvaranju postojećih radnji, kao i činjenica da su Narodna banka Srbije i Uprava prihoda doneli rešenje kojim se 50.000 preduzetnika briše iz registra agencije za privredne registre. Sada se mora postaviti pitanje gde će oni da odu i čime će se baviti u budućnosti, jer analize pokazuju da oko 30 odsto tih ljudi neće prestati da obavlja svoju delatnost. Jednostavno će se preseliti u sivu zonu i nastaviti da rade, sada u „ilegali”! Pretpostavlja se i da će sledećih 30 odsto preduzetnika kojima je zabranjen rad sigurno preći na državni „kazan”. A ostatak? Pa i njima preostaje da se upuste u nelegalne stvari, kao što je na primer šverc. Najzad, obaveze prema društvu, koje su do sada podmirivali preduzetnici koji su eto, izbrisani iz legalnog registra, pašće na grbaču onih koji su ostali u legalnom poslu. Oni će morati da nadoknade stvoreni gubitak.

Prema rečima učesnika sednice u PKS, potrebno je političko, komorsko i socijalno jedinstvo, da svi zajedno rade na projektu kako bi se sačuvala postojeća radna mesta, kako bi se privrednici iz sive ekonomije preselili u legalne tokove.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović