1

ISPLATE PREMA ZAPOSLENIMA KOJE IMAJU KARAKTER ZARADE, I DRUGE ISPLATE DO NEOPOREZIVOG DELA

 

Visina naknade za: topli obrok, regres za godišnji odmor, terenski dodatak kao i uvećanje zarade zaposlenih, kada rade u vreme državnog praznika, noću, prekovremeno ili u smenama, čini zaradu  i po osnovu tih isplata obračunavaju se i plaćaju svi porezi i doprinosi koji se plaćaju kao i  na zarade zaposlenih.

 

Druge naknade koje se isplaćuju zaposlenima nemaju karakter zarade prema Zakonu o radu. Visina isplate za: dnevnice za službeni put u zemlji i inostranstvu, troškove prevoza u javnom saobraćaju, otpremnina za odlazak u penziju, solidarna pomoć, stipendije učenicima i studentima…..  mogu se podeliti u dva dela.

Deo koji je neoporeziv, i ukoliko se po nekom od pobrojanih isplata isplati više podleže obavezi obračuna i plaćanja poreza. U zavisnosti od vrste isplate porez se kreće od 10% do 20%.

AKTUELNI PODACI DECEMBAR 2013.

 

Spisak svih isplata i njihovi iznosi, nalazi se u prilogu.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Comments are closed