VIRTUELNA KANCELARIJA – ZNAČAJNA UŠTEDA

coud-office-a-better-way-to-manage-employees-working-onlineSrpski biznismeni počinju da prihvataju nov, idealan poslovni koncept

VIRTUELNA KANCELARIJA – ZNAČAJNA UŠTEDA

Virtuelna kancelarija je za prostor Srbije relativno novi poslovni koncept koji ne vezuje učesnike u poslu za određeno mesto boravka. Međutim, prva komercijalna primena virtuelne kancelarije u svetu je počela još 1994. godine u Koloradu, a u Evropi je ovaj koncept postao uobičajen vid poslovanja od polovine 90–tih godina prošlog veka. Jedna od prvih zemalja u kojoj se primenjivao bila je Austrija. U našem regionu se ova vrsta poslovanja pojavljuje tek poslednjih nekoliko godina.

S obzirom da je postalo već uobičajeno obavljanje sve većeg broja  poslovnih aktivnosti „online”, ideja o zakupu poslovnog prostora postaje veoma anahrona. Ali zato, upotrebom savremenih sredstava komunikacije, virtuelna kancelarija ispunjava sve zakonske i profesionalne norme klasične kancelarije i registrovanog sedišta kompanije, a da pri tom korisnicima omogućava znatno smanjenje troškova, istovremeno zadržavajući imidž visokog profesionalizma.

Preduzetnik sa virtuelnom kancelarijom dobija registrovano sedište, poslovnu adresu, administrativne stručnjake, e–mail adresu, poštansko sanduče, proveravanje pošte, obavljanje korespodencije, telefonske linije, javljanje na telefon operatera sa znanjem stranih jezika i razne dodatne administrativne usluge u skladu sa svojim potrebama. A pri tome ostvaruje značajnu uštedu u pogledu sledećih troškova: zakup poslovnog prostora, trošak plata zaposlenih, režije, kao i ostalih pratećih troškova poslovanja.

Gore navedeni troškovi uobičajeno mogu da dostignu iznos i do nekoliko stotina evra na mesečnom nivou u zavisnosti od lokacije i drugih kriterijuma. A s druge strane, cena paketa virtuelne kancelarije koji bi zamenio sve te pomenute troškove iznosi od 65 evra pa na više, što naravno zavisi od dodatnih potreba i zahteva preduzetnika, kao i specifičnosti njegovog poslovanja. Firme koje nude uslugu virtuelne kancelarije, prilikom njene promocije potrncijalnim klijentima, tvrde da ne postoje negativni efekti u poslovanju zbog toga što su se odlučili za virtuelnu kancelariju već naprotiv, oni po pravilu ostvaruju značajnu uštedu.

Korisnici virtuelnih kancelarija mogu da budu domaće i strane kompanije. Otvaranje i uspostavljanje klasične kancelarije, uz neophodne poslove oko registracije za njih može da potraje dugo. Dužni su da ulože i dodatni napor kao bi upoznali procedure i propise, neophodne za započinjanje posla. Međutim, otvaranjem virtuelne kancelarije, sve to su u stanju da reše brzo i efikasno. Pogotovu domaća mala preduzeća i preduzetnici imaju višestruke koristi odabirom ovakvog modela. Zadržavaju nivo profesionalnosti i poslovnog imidža i ispunjavaju sve zakonske norme. Takođe, pojedinim poslovima dodatnu vrednost im stvara i dimenzija diskrecije virtuelnih kancelarija.

U Srbiji je ovaj poslovni koncept i dalje u razvoju. Izuzetno mali broj domaći pravnih lica i preduzetnika su korisnici virtuelnih kancelarija.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović