PROBLEM SU, IPAK, BIROKRATIJA I KAMATE

Poslovni ambijent se u Srbiji popravio ove godine

PROBLEM SU, IPAK, BIROKRATIJA I KAMATE

Poslovno okruženje u Srbiji se malo poboljšalo u 2013. godini, ali skupe procedure i kamate i dalje guše konkurentnost srpske privrede. Ovo je, uopšteno rečeno, rezultat Treće godišnje ankete koju je nedavno USAID sproveo u 1.000 preduzeća u Srbiji.

Autor ilustracije Srđan Pečeničić

banke-kamate Anketa je, inače, predstavljena u Privrednoj komori Srbije i pokazala je između ostalog pozitivne pomake u smanjenju korupcije i unapređenju inspekcijskog nadzora. Pokazalo se da se privrednici u Srbiji i dalje žale na neadekvatan pristup izvorima finansiranja – 90 odsto ispitanika je navelo da visoke kamatne stope i naknade banaka sputavaju razvoj, a isto mišljenje ima i 76 odsto privrednika o sredstvima obezbeđenja za kredite, dok 72 odsto njih smatra da krediti indeksirani u stranoj valuti škode pristupu izvorima finansiranja.

Kad je reč o prognozama za narednu godinu 31 odsto anketiranih privrednika ipak su optimisti, dok 60 odsto ima neutralan stav o mogućem povećanju prihoda, novom zapošljavanju ili uvođenju novih proizvoda i usluga. To je rezultat sličan prošlogodišnjem ali je daleko negativniji u odnosu na 2011. kada su, 45 odsto ispitanika, bili optimisti.

 

Zanimljivo je da je u anketi 46 odsto ispitanika smatralo da korupcija u 2013. godini nije uticala na poslovanje, dok je takvi mišljenje prošle godine imalo sam 26 odsto privrednika. Naravno, ne sme da se zanemari da je ove godine 54 odsto privrednika navelo da korupcija predstavlja veliki problem.

Predstavljanje rezultata ankete pratila je i panel diskusija „Kako stimulisati održivi rast privatnog sektora”. Učesnici su ocenili  da su borba protiv sive ekonomije, poreska reforma, rasterećenje doprinosa na zarade, izmene Zakona o radu i pojednostavljenje procedura za izdavanje građevinskih dozvola, preduslovi za stvaranje boljeg privrednog ambijenta. Ukazano je i da u Srbiji prilično kasne reforme, da je neophodno više raditi na unapređenju poslovnog ambijenta, ali da postoji realna nada da u narednih tri do pet godina, mogu da se naprave pozitivni pomaci i da Srbija bude lider u regionu.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović