PRELAZAK NA „ONLAJN” FISKALNE KASE

taksisiti-fiskalne-kase-1328585176-45992Poreska uprava Srbije uvodi novi sistem fiskalizacije

PRELAZAK NA „ONLAJN” FISKALNE KASE

Poreska uprava Srbije računa da će novi sistem fiskalizacije, koji bi trebalo da stupi na snagu početkom sledeće godine, povećati prihode budžeta za više od milijardu evra godišnje. Ovakva procena o povećanju prihoda zasnovana je na iskustvu iz dosadašnjih kontrola fiskalnih kasa, koje su pokazale da se svaki treći fiskalni račun ne izdaje, ili je falsifikat, ali i na iskustvima zemalja iz regiona koje su pre Srbije uvele takav sistem. U korist računice koju su objavili poreznici ide i procena da se samo u okviru „ sive” ekonomije u Srbiji utaji godišnje između četiri i osam milijardi evra potencijalnih poreskih prihoda.

Novi sistem fiskalizacije u osnovi podrazumeva prelazak na „onlajn” fiskalne kase. Drugim rečima, poreskim obveznicima će pristup po pitanju opreme i softvera biti mnogo liberaliniji. Moći će kada je reč o opremi, da koriste bilo koji računar sa štampačem i pristupom Internetu najslabije propusne moći. A sa druge strane, poreznici će „u trenutku” imati informaciju da li je neko izdao, ili nije, račun!

U samoj Centrali Poreske uprave biće formiran tim koji će zahvaljujući kompjuterima, kontrolisati izdavalje računa i koji će tačno videti gde se u nekom vremenskom periodu uopšte nije izdao račun. Naravno, kako objašnjavaju poreznici, u svakom slučaju neće odustati od dosadašnjeg, da ga nazovemo klasičnog kontrolisanja na terenu – praćenjem ispred lokala koliko ljudi ulazi i koliko izlazi, a koliko je fiskalnih računa posle toga zaista izdato. 

 Rokovi za primenu novog sistema će zavisiti od novog zakona, a sigurno je da prelazak neće biti obavljen u jednom danu, već će se za pojedine kategorije poreskih obveznika uvoditi postepeno tokom iduće godine – u skladu sa zakonom o fiskalnim kasama.

Već sada se može reći da će novi način fiskalizacije doneti uštede obveznicima, pošto više neće morati da čuvaju (imaju) fiskalnu memoriju i periodično je menjanju, kao što neće morati da štampaju i čuvaju duple kopije fiskalnog isečka. Takođe, poreski obveznici sa fiskalnim kasama u svojim objektima su u dosadašnjem režimu rada za svaku kasu morali da imaju pretplatu za GPRS uređaj, dok novi sistem podrazumeva samo jednu tačku pristupa Internetu, što takodje dovodi do ušteda.

I na kraju, od prvog januara 2014. godine stupa na snagu i sistem objedinjene naplate poreza, koji u suštini ne menja mnogo, ali će doprineti velikim uštedama, pošto će se umesto preko papira, sve obavljati elektronskim putem. Postojaće jedan obrazac za prihode fizičkih lica i samo jedan uplatni račun, a ne 205 uplatnih računa kao do sada. Potom će Poreska uprava uz pomoć Trezora to da prosleđuje na odgovarajuće račune!

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović