PODRŠKA PRIVREDI I PREKOGRANIČNOJ SARADNJI

289519Razvojni fond Vojvodine otvorio dve nove kreditne linije

PODRŠKA PRIVREDI I PREKOGRANIČNOJ SARADNJI

Razvojni fond Vojvodine raspisao je ovih dana dva konkursa za dodelu kredita firmama koje posluju na teritoriji pokrajine. Prva vrsta kredita je namenjena za trajna obrtna sredstva i za realizaciju ove kreditne linije je predviđeno ukupno 400 miliona dinara. Dok je druga vrsta kredita namenjena za predfinansiranje IPA projekata prekogranične saradnje i za tu kreditnu liniju je pripremljeno ukupno 100 miliona dinara.

Konkurs za dugoročne kredite za trajna obrtna sredstva je namenjen malim i srednjim preduzećima i trebalo bi da im omogući očuvanje postojećih radnih mesta, odnosno da im obezbedi kontinuirano poslovanje. A što se tiče konkursa za dodelu kreditnih sredstava za predfinansiranje aktivnosti u realizaciji IPA projekata prekogranične saradnje, on je raspisan kao podrška lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana u realizaciji tih projekata. Na taj način bi bio nastavljen pozitivan trend privlačenja sredstava iz fondova Evropske unije u Vojvodinu.

Statistika je zabeležila da je Vojvodina od 2009. godine privukla 104,5 miliona evra iz IPA programa prekogranične saradnje, a prema podacima pokrajinske vlade, oko 87 odsto prekograničnih projekata koji su odobreni za celu Srbiju, realizuje se baš u Vojvodini.

Uslovi kredita na ovim konkursima su veoma povoljni. Kamatna stopa od tri odsto na godišnjem nivou biće za kredite obezbeđene garancijom, dok je za kredite obezbeđene hipotekom predviđena kamatna stopa od četiri odsto. Krediti imaju rok of 36 meseci, s grejs periodom od pola godine.

Inače, trenutno je u toku i konkurs namenjen izvoznicima, kojim Pokrajina želi da podrži proizvođače i izvoznike koji poboljšavaju spoljno–trgovinski bilans zemlje. A kako je već najavljeno, uskoro će značanja podsticajna sredstva biti usmerena i u poljoprivredu, jer se do kraja godine očekuje raspisivanje namenskih konkursa za poljoprivrednu proizvodnju. Procene govore da će do kraja godine na ovakav način u privredu i poljoprivredu u Vojvodini biti uloženo otprilike 1,3 milijardi dinara.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović