POBEDNIKU PRAVO NA PEČAT „BEST PACK 12/13”

pentaward-2009-nagrade-za-dizajn-pakovanja-333313-velikaKonkurs za najbolji dizajn pakovanja prozvoda

POBEDNIKU PRAVO NA PEČAT „BEST PACK 12/13”

Udruženje „Srpska dizajn platforma” je nedavno raspisalo konkurs za najbolji dizajn pakovanja proizvoda. Rok za prijavu na ovaj Konkurs je 9. decembar 2013. godine, a na njemu mogu da učestvuju domaća ili strana mala, srednja i velika preduzeća, marketinške agencije, dizajn studiji i agencije, kao i pojedinci dizajneri i studenti kao frilenseri. Prijava za konkurs mora da sadrži pakovanje u originalnom i realizovanom obliku, dok oni čija rešenja još nisu realizovana mogu da pošalju 3D prikaz ili fotografije rešenja na uvid žiriju.

Treba dodati da nema ograničenja u broju poslatih radova, a da će radovi koji budu pristigli na konkurs biti razvrstani u šest kategorija – hrana, piće, hemija i kozmetika, luksuzna roba, ostalo i dizajn pakovanja koji nije realizovan.

Posebno treba naglasiti da će povodom samog konkursa, 2. decembra biti održana i Konferencija „Packtivity” na temu „zelenog” pakovanja, koja će se baviti održivošću, funkcionalnošću i estetikom pakovanja. Na ovom događaju se očekuje više od 150 učesnika iz celog regiona.

Poslednjih desetak godina je najveće pitanje u oblasti dizajna pakovanja kako da se načini korak ka održivosti i ka „zelenom” pakovanju. Tu se prepliću trgovački zahtevi, percepcija javnosti, ekonomski pritisci i politika kao takva. Jednostavno, održivost je tema koja utiče na sve aspekte nekog proizvoda – od izvora upotrebljenih sirovina u proizvodnji sve do kraja njegovog „životnog” veka na tržištu, …

Pakovanje pomaže potrošačima da svoj životni stil, vrednosti i uverenja identifikuju sa proizvodom koji odabiraju. Na taj način ono povećava vrednost proizvoda, osnažuje imidž robne marke. Pakovanje dakle ima upotrebnu vrednost i nije više samo omot nekog proizvoda, ističu mnogi teoretičari dizajna.

Na kraju da kažemi I to, da apsolutni pobednik na konkursu dobija pravo da godinu dana koristi pečat „Best Pack 12/13” na pakovanju kao i na drugim komunikacijskim materijalima, zatim „GRAND PRIX” statuetu, plaketu, …

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović