NEDOSTAJE UMEŠNOST U TROŠENJU ZAJMOVA

od-2008-eu-zatvoreno-vise-20-tisuca-poslovnica-banaka-slika-1210686Srbija može da računa na dovoljno novca iz predpristupnih fondova EU

NEDOSTAJE UMEŠNOST U TROŠENJU ZAJMOVA

Srbiji će iz predpristupnih fondova Evropske unije godišnje biti na raspolaganju oko 200 miliona evra, procenjeno je u ovom trenutku! Već su određena i 94 projekta koja će biti obuhvaćena ovim načinom finansiranja, a prioritet će dobiti projekti iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede i zastite životne sredine. U međuvremenu se očekuje da u Vladi Srbije bude usvojen dokument pod nazivom: „Nacionalni prioriteti za međunarodnu finansijsku pomoć za period 2014–2017. godine, sa projekcijom do 2020. godine”. Na osnovu njega bi zatim trebalo da budu napravljeni selekcija i srednjoročan plan dinamike finansiranja pojedinih projekata.

Najveći troškovi u prilagođavanju Srbije standardima EU se očekuju u oblasti zaštite životne sredine – procenjeni su na 10 milijardi evra do 2020. godine. A finansiranje projekata iz te oblasti biće, pored međunarodnih fondova, bazirano i na sufinansiranju iz domaćih izvora. Ipak, mora se imati na umu i da do sada dosta već odobrenih zajmova iz evropskih fondova nije iskorišćeno.

Krivicu za to snosi loša spremnost projekata, pre svega zbog nepripremljenosti i nekvalitetne pravno–tehničke dokumentacije, kao i nerešenih imovinsko pravnih pitanja. Jedan od takvih primera je odobreni zajam KFW banke za zaštitu životne sredine: pregovori se u ovom trenutku vode oko šeste faze odabranog projekta a da još ni prva faza nije realizovana.

Što se tiče ekologije, definisano je sedam podsektora, od kojih će zaštita voda, vazduha i tretman otpada biti najzahtevniji i najskuplji za prilagođavanje pravilima EU. Sada recimo, u Srbiji postoji samo šest deponija, koje su u skladu sa evropskim standardima, a pored njih postoji puno divljih deponija koje se moraju regulisati i urediti po evropskim pravilima. Ili, kada je reč o zagađenju vazduha na njega najviše utiču transport, rad termoelektrana i rafinerija i svako regulisanje tig zagađivača je i veoma složeno i veoma skupo!

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović