„MADE IN EUROPE”

Made

U EU je obavezno označavanje zemlje porekla neprehrambene robe

„MADE IN EUROPE”

Odbor za unutrašnje tržište Evropskog parlamenta podržao je predloge da se za neprehrambene proizvode široke potrošnje uvede označavanje, kako bi potrošači znali gde su ti proizvodi napravljeni i da li ispunjavaju sve sigurnosne standarde. Predloženo je konkretno, da se na nivou Evropske unije uvede obavezno označavanje zemlje porekla, članice ili neke treće zemlje. Za proizvode koji su proizvedeni u više zemalja, na etiketi bi trebalo da stoji naziv zemlje gde je obavljen glavni deo posla. Evropski proizvođači mogu tako da deklarišu zemlju proizvodnje ili da se odluče za oznaku „Made in Europe”.

Evropska komisija, koja je predložila taj zakon, ističe da obavezno označavanje porekla robe doprinosi lakšem ulasku u trag proizvoda na njegovom putu od proizvodnog pogona do krajnjeg potrošača. Time bi se EU izjednačila sa svojim najvećim trgovačkim partnerima Kinom i SAD–om, gde je takvo označavanje obavezno.

Zbog bolje zaštite i informisanosti potrošača poslanici su u Evropskom parlamentu takođe predložili, da se na proizvode dobrovoljno može stavljati i oznaka „testirano u EU” kako bi potrošači znali da je kontrolu organizovala i sprovela nezavisna, treća strana, koja može da garantuje da je neki prozvod siguran.

Ne treba zaboraviti da je potrošač i sudija i porota kada se radi o kvalitetu proizvoda. Zato proizvođači moraju budno da paze kako bi standard kvaliteta bio ispoštovan u svakoj fazi poslovanja jer je to danas „uslov bez kog se ne može” na tržištu. I površna analiza ponašanja potrošača u Srbiji pri kupovini, pokazaće da se oni malo razlikuju od potrošača iz Evrope i da, po pitanju kvaliteta, imaju gotovo identična očekivanja. Zbog toga smo često svedoci sukoba mišljenja da li su domaći proizvodi dorasli onima koji se uvoze! Odnosno, da li su oni iz uvoza „posebno pravljeni” samo za tržišta regiona u kom se i Srbija nalazi, uz nedvosmislenu aluziju na niži kvalitet.

Generalno se mora reći da svako tržište ima svoje specifičnosti, pa se recimo za popularni deterdžent, čiji je brend globalno poznat, mogu naći različite mešavine receptura čiji je cilj postizanje drugačijeg mirisa na svežinu, posebno prilagođenog određenom potrošaču na određenoj teritoriji. A to priču vraća na početak i pokazuje koliko je važno da na proizvodima stoji oznaka zemlje porekla, kao jedna od garancija njihovog kvaliteta.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović