LJUBAV ZA LJUBAV, A PROJEKTI DA SVIMA BUDE BOLJE

4Russia_SerbiaNove pozivnice za ruske kompanije i privrednike

LJUBAV ZA LJUBAV, A PROJEKTI DA SVIMA BUDE BOLJE

 Srpsko-ruska investiciona konferencija u Moskvi je nedavno najavljena kao idealno mesto za spajanje najboljih projekata iz Srbije i investitora iz Rusije, ne bi li se i na ovaj način omogućila razmena informacija i postigli preliminarni dogovori.

Iako su ruski investitori odavno stigli u naše krajeve, na moskovskoj konferenciji potencijalnim ulagačima predstavljena 74 projekta, novi je pokušaj da se partnerima širom otvore vrata i omogući da što brže i lakše prođu „kroz lavirinte srpskih propisa i institucija”. Pozivnica za poslovne aranžmane upućena je zainteresovanima da profit stiču u energetici, industriji, poljoprivredi, građevinarstvu i turizmu. Projekti teški vrlo značajnih sedam milijardi evra.

Svi skloni tradiciji a i veri u „braću Ruse” u ovom predstavljanju videli su način da se zajedničkim, dakle, rusko-srpskim snagama osnaže ekonomska, politička i kulturna saradnju i kako se to kaže učvrste prijateljske veze dve zemlje. Jačanjem privrednih veza i poslova dat je doprinos tradicionalnim, vekovnim i strateškim odnosima Srbije i Rusije.

Oni koji prvo otvaraju kasu pa tek onda srce istaći će u prvi plan da trgovinske odnose Srbije u Rusije karakteriše stalni rast srpskog izvoza, i to proizvoda visokog stepena prerade, tako da se ove godine očekuje se rekordan izvoz od 1,1 milijardu dolara. Ruska privreda, naročito u poslednjem periodu, intenzivno je investirala u srpsku energetiku, bankarstvo, industriju, usluge i turizam, kažu više od  2,5 milijarde dolara. I još važnije: postojeća ulaganja otvorila su vrata budućim investicijama iz daleke prijateljske zemlje. Sada kroz partnerstvo ili kupovinu preduzeća u državnom vlasništvu ruske kompanije i preduzimljivi poslovni ljudi dobijaju mogućnost „aktivnog učešća i ulogu moderatora i kreatora privrednog okruženja Srbije”.

Ostvarenje planova će po prvim procenama da uveća vrednost svakog od projekata tri do pet puta, s tim da se računa i na kumulativne efekte za ostale, prateće, privredne grane. Za realizaciju projekata i vraćanje uloženog novca potrebno je otprilike pet godina… Šta više zapitaće se neki? Ništa, osim da i (politička) klima i vetrovi, rusko-srpska jedra usmere ka mirnim vodama.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović