KAKO OČARATI POTENCIJALNE INVESTITORE

environmentNajveći regionalni investicioni forum, od 19. do 20. novembra

KAKO OČARATI POTENCIJALNE INVESTITORE

Druga po redu Investiciona konferencija Belgrade Venture Forum (BgVF), biće održana ove godine od 19. do 20. novembra u beogradskom hotelu Metropol Palas . U pitanju je najveći regionalni investicioni forum posvećen finansiranju inovativnih malih i srednjih preduzeća i razvoju preduzetništva. U okviru BgVF će biti održano i takmičenje kompanija koje žele da se predstave pred velikim brojem domaćih i inostranih investitora, koji su najviše zainteresovani za direktna ulaganja baš u kompanije koje imaju inovativne proizvode i usluge sa velikim potencijalom za rast.

Ovaj skup organizuje firma Seven (Serbian Venture Network). Stiglo joj je više od 100 prijava na konkurs za takmičenje inovativnih kompanija. Sve te kompanije će u međuvremenu oceniti nezavisni investicioni žiri, koji treba da odabere 40 najboljih kompanija da se na kraju takmiče za naklonost investitora. Pripremljene su im i vredne nagrade. Treba reći i da se za prisustvo na BgVF već prijavilo i 30 stranih i domaćih investitora spremnih da investiraju od 25.000 do više miliona evra po kompaniji. Procena je da se u investicionom portfoliju nalazi više od dve milijarde evra.

BgVF koji će najboljim „startup”–ovima pružiti mogućnost upoznavanja i sastanaka sa investitorima, najavljuje i razmenu iskustava sa prošlogodišnjim takmičarima, jer za firme koje razvijaju svoje poslovanje, proizvode i usluge ovo takmičenje predstavlja izuzetnu priliku da steknu neprocenjivo iskustvo, vredne kontakate sa investitorima i partnerima, kao i novac koji će im pomoći u daljem razvoju. Najviše investicionih mogućnosti očekuje startup preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama, prirodnim naukama i čistim tehnologijama.

Među učesnicima prošlogodišnjeg, prvog BgVF, mogu se čuti i sledeći komentari: „Ako se bavite preduzetništvom, BgVF je događaj na koji mora da se dođe. Velika je to prilika da se uhvati korak sa svetom. Rečju, „must be” mesto za umrežavanje i povezivanje, ako ste ozbiljni u svom poslu”.

Najzad, evo i reči Klausa Konrada, investicionog direktora kompanije Intel Capital: „Kada tražimo projekte i kompanije da u njih uložimo, pre svega tražimo jake ljude i timove, one koji su spremni da istražuju. Za nas je važno da je projekat originalan i da ima potencijal da se razvije. Investiramo 500 miliona dolara u 150 projekata godišnje, i imamo šest partnera koji tragaju za projektima u Centralnoj i Istočnoj Evropi”.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović