„VRHUNSKI SRPSKI PROIZVOD”

prsutaBrendiranje Srbije kao podsticaj privredi

„VRHUNSKI SRPSKI PROIZVOD”

Najkvalitetniji srpski proizvodi bi trebalo u skorijoj budućnosti da budu obeleženi posebnim znakom, kako bi se razlikovali od ostalih i kako bi bili lako prepoznatljivi na tržištu. Ovu ideju je podržala i Privredna komora Srbije, a pokušava da je osmisli i sprovede Udruženje „Vrhunski srpski proizvod”. Tokom ove jeseni bi trebalo u organizaciji Katedre za kvalitet Fakulteta organizacionih nauka da otpočne prijavljivanje proizvoda za proveru kvaliteta, kako bi mogli da ponesu taj novi znak VSP (vrhunski srpski proizvod).

VSP predstavlja oznaku za najbolje proizvode Srbije iz svih domena delatnosti, oznaku kvaliteta i žig, sa ciljem da se podstakne osvajanje ne samo domaćeg tržišta već, možda pre svega stranog. Ta stvar privredi Srbije donosi okretanje tržištima sa visokom kupovnom moći, konačno definisanje lista kvalitetnih proizvoda koje Srbija može da izveze u svet i takođe značajne devizne prihode koje će srpske kompanije imati. To je sistem za podršku kako malim i srednjim preduzećima, tako i velikim srpskim kompanijama koje se bave proizvodnjom, trgovinom i uslugama, i obrazovnim, naučnim, kulturnim, sportskim institucijama i projektima.

Prema procenama, već sada bi na listi VSP moglo da se nađe od 1.500 do 2.000 proizvoda. Planirano je da u centru Beograda bude otvorena ogledna prodavnica sa najkvalitetnijim srpskim proizvodima, gde će gosti, partneri, potrošači, mediji moći da vide proizvode i da se upoznaju sa radom takve vrste dućana. U toku je traženje najbolje lokacija za tu prodavnicu, kao i izrada simulacije finalnog unutrašnjeg izgleda, kvadrature, potrebnog prostora za sortiranje proizvoda i drugih praktičnih karakteristika, koji se podrazumevaju za takvu vrstu prodavnice.

Najzad, po ugledu na model „Indija–šopova” proširen po svetu, ili tursku mrežu prodavnica trikotaže i tekstila,  i Srbi u gradovima sa najbrojnijom srpskom dijasporom bi mogli da otvaraju radnje po principu franšize, koje prodaju srpske proizvode označene kao VSP: pirotski kačkavalj, čačanska rakija, leskovački ajvar, futoški kupus, šumadijske šljive, … bi mogli da se kupe širom Amerike i Evrope. Najviše se računa na prođu srpske hrane, pića, kozmetike i tekstila. Standardizovane prodavnice bi prema ideji, posle Beograda mogle da budu otvarane recimo u Temišvaru, Beču, Parizu, Frankfurtu, Torontu, Njujorku i Sidneju.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović