VIŠE ŽENA U UPRAVAMA KOMPANIJA

mr-sanja-popovic-majkl-kirbi-poslovne-zene-1355520046-241577Strategije za jednakost žena i muškaraca u EU

VIŠE ŽENA U UPRAVAMA KOMPANIJA

Evropska komisija od 2010. godine objavljuje izveštaje u sklopu Strategije za jednakost žena i muškaraca (2010-15) koji pokazaju da je udeo žena u upravama kompanija u EU povećan za 4,8 procentnih poena, odnosno da raste po stopi od 1,9 odsto godišnje. To je gotovo četiri puta više od stope zabeležene između 2003. i 2010. godine ( 0,5 odsto godišnje).

Sredinom oktobra ove godine je objavljen najnoviji izveštaj, koji pokriva period od oktobra 2012. do aprila 2013. godine, iz kog se vidi da je udeo žena u upravama najvećih kompanija u Evropskoj uniji porastao za šest meseci, za otprilike jedan odsto. Posmatrano po članicama, u 20 je povećan broj žena na rukovodećim pozicijama u firmama a u sedam smanjen. Pri tome je najveći rast zabeležen u Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Istovremeno je udeo žena u upravama osetnije smanjen u Rumuniji, Litvaniji i Poljskoj i, nešto manje, u Grčkoj, Portugaliji, Velikoj Britaniji i na Malti.

Žene inače čine 46 odsto zaposlenih u EU i u proseku su obrazovanije od muškaraca jer 34 odsto njih ima više ili visoko obrazovanje u odnosu na samo 28 odsto muškaraca. U aprilu ove godine je 77 odsto kompanija u EU imalo barem po jednu ženu u upravi a 48 odsto više od jedne.

Žene su najzastupljenije u upravama kompanija u Finskoj (29,1 odsto) a slede Letonija (29 odsto), Francuska (26,8 odsto) i Švedska (26,5 odsto) dok Danska, Holandija, Nemačka i Slovenija imaju po najmanje 20 odsto žena u upravama. U 19 članica EU muškarci drže četiri od pet pozicija u upravama a od tih zemalja u šest (Rumunija, Kipar, Estonija, Grčka, Portugalija i Malta) tek svaki deseti član uprave je žena.

Istog dana kada je objavljen ovaj izveštaj o ženama u procesu odlučivanja, odbori Evropskog parlamenta za pravne poslove (JURI) i za prava žena i rodnu jednakost (FEMM) podržali su predlog Evropske komisije za ispravljanje rodne nesrazmere u upravama evropskih kompanija. Tim glasanjem otvoren je put za dalje napredovanje nacrta zakona koji je predložila Evropska komisija novembra prošle godine, koji predviđa da do 2020. treba da se dostigne cilj od minimum 40 odsto žena u upravama kompanija. Taj zakon bi trebalo da ima privremeni karakter I, ako bude usvojen – važiće do 2028.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović