Srpski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku

images  BOSANCI KAO KONKURENCIJA

Turska je jedan od važnijih trgovinskih partnera Srbije. Najznačajniji vid  privredne saradnje dve zemlje je robna razmena, dok je u porastu spoljnotrgovinski promet u slobodnim zonama i poslovi oplemenjivanja.  Ukupna robna razmena beleži gotovo konstantan rast tokom poslednjih deset godina, ali uz kontinuirani i značajan deficit na srpskoj strani. Dve zemlje od 2009. godine imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini. Na listi 156 tržišta u svetu na koje Srbija plasira svoje proizvode i usluge, pre tri godine je Turska bila na 23. mestu, a lane je već dospela na 17.

Srbija je recimo pre dve godine izvezla u Tursku 561 tonu smrznutog voća iskoristivši veliki potencijal turskog tržišta za plasman smrznutih malina, kupina, dudinja, loganjskig bobica i crnih, belih ili crvenih ribizli i ogrozda. To je bila skoro jedna trećina ukupnog turskog uvoza ovih proizvoda. Ozbiljnu konkurenciju srpskim proizvođačima u poslednje vreme predstavljaju proizvođači iz BiH, pošto je ta zemlja, uz Gruziju, najpovlašćenija zemlja u razmeni sa Turskom, oslobođena svih carinskih dažbina.

Kada je reč o poljoprivrednim proizvodima treba reći da za proizvođače iz Srbije postoje dobre izvozne šanse na tursko tržište i kada je reč o smrznutim kukuruzu šećercu i mahunastom povrću kao što su pasulj, grašak i boranija. A na osnovu pokazatelja tradicionalnih sajmova poljoprivrede, stočarstva, poljoprivrednih mašina i procesne opreme za prehrambenu industriju u turskom gradu Bursa, može se zaključiti da veliki potencijal na plasman imaju i srpski proizvođači kombajna, drljača, tanjirača, kultivatora, plevilica, kopačica, kao i mašina za mužu. Zvanični turski podaci pokazuju da je turski uvoz poljoprivredne mehanizacije i opreme samo u 2011. godini porastao za 63 odsto.

Najzad, pošto Srbija ima potencijala i za izvoz stočne repe, treba biti obazriv kada je u pitanju tursko tržište. Recimo 2007. godine je Turska potrošila 1,7 milion dolara za uvoz stočne repe, da bi recimo u poslednje tri–četiri godine ta cifra bila otprilike samo 43 hiljade dolara. Takođe, ozbiljnu konkurenciju i kada je u pitanju stočna hrana, Srbija ima u BiH!

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović