SRPSKA PAMET OSVAJA SVET

2_origStrategija razvoja i podrške industriji informacionih tehnologija

SRPSKA PAMET OSVAJA SVET

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) organizovala je nastup 14 srpskih kompanija na nedavno održanom sajmu informaciono–komunikacionih tehnologija „Gitex 2013” u Dubajiu. Reč je o najvećem sajmu informaciono–komunikacionih tehnologija u regionu Bliskog Istoka i Severne Afrike, sa tradicijom dužom od tri decenije. I ne samo to, Srbija je bila zvanični partner tog sajma na kom je učestvovalo više od 130.000 profesionalaca IT sektora iz 150 zemalja, a statistički rečeno tu je bilo pristutno više od 80 odsto vodećih svetskih IT brendova.

Najjači argument srpskih firmi koje su na tako velikoj manifestaciji u Dubajiu tragale za dobrim partnerima i unosnim izvoznim poslovima bila je priča o Fijatu. Naime, kako je Srbija sa Fijatom pre nekoliko godina napravila investicioni bum, na čijem je talasu u Srbiju došlo više od 150 kompanija iz automobilskog sektora, to je podiglo izvoz zemlje do najboljeg rezultata u njenoj istoriji.

Trenutno je u toku formiranje sličnog investicionog talasa oko projekta Mubadale, pa je uloga Srbije na sajmu kao zemlje partnera, značajno uticala na produbljenje međudržavne saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Inače, ekonomsku saradnju između dve zemlje bi velikim delom trebalo da čini biznis u oblasti informacionih tehnologija. S druge strane promocija srpske IT industrije jeste jedan od prioriteta Strategije razvoja i podrške industriji informacionih tehnologija, koju u skladu sa mogućnostima, sprovodi Srbija.

Ekonomska analitika potvrđuje, da ICT sektor prvi izlazi iz krize i predstavlja najvitalniji deo privrede Srbije, noseći veliku mogućnost za dalji rast. Vrednost ovog sektora u Srbiji se procenjuje na dve milijarde evra. Od toga je procenjena vrednost telekomunikacija (mobilne, fiksne/kablovske, interneta) je otprilike 1,55 milijardi, prodaje hardvera 240 miliona, a IT usluga i softvera tek nešto više od 170 miliona evra. Ipak, IT deo je najbrže rastući segment u okviru ICT industrije i očekuje se da narednih nekoliko godina raste po stopi od 15 odsto godišnje, uz bitnu napomenu da rast tog sektora najviše zavisi od rasta ostatka privrede. I, da bi se ostvarila ovakva prognoza, neophodno je da bruto domaći proizvod Srbije bude pozitivan narednih godina!

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović