ŠANSA ZA OGROMAN IZVOZ!

5-budget-wines-to-choose-fromKinesko tržište bi moglo da „popije” svo srpsko vino

ŠANSA ZA OGROMAN IZVOZ!

Srbija ima ogromni trgovinski deficit sa Kinom, ali bi izvozom vina i još nekih proizvoda u tu mnogoljudnu zemlju uspela u određenoj meri da ga ublaži. Naime, kineski uvoznici su pokazali volju da kupe otprilike 450.000 boca vina iz Srbije i verovatno mnogo više. Istini za volju, oni su zainteresovani i za uvoz druge vrste robe, kao i za druge vidove ekonomske saradnje i za jačanje strateškog partnerstva dve zemlje.

Kada je reč o vinu, Srbija svakako ne može da izveze nekoliko stotina miliona boca vina godišnje, koliko Kini ukupno treba. Prema zvaničnim statistickim podacima Srbije, u 2012. godini je izvoz vina u Kinu iznosio 360.000 dolara, a u prvih šest meseci ove godine oko 230.000 dolara. Međutim, ovih dana je objavljena procena kineske kompanije „Guan Nan” da bi iz Srbije mogla da uveze između 150.000 i 450.000 boca vina godišnje. Ova kompanija je učestvovala u privatizaciji „Vršačkih vinograda”, koja još nije privedena do kraja, ali je u međuvremenu otvorila kancelariju u Srbiji pod nazivom „Guan Nan d.o.o. Beograd”, što samo po sebi pokazuje da ima ozbiljne namere.

Trenutna potrošnja vina u Kini iznosi 0,37 litara po glavi stanovnika godišnje, a samo u urbanim sredinama oko 0,7 litara. Predviđanja govore da bi u 2016. godini potrošnja tog pića mogla da se meri količinom od 250 miliona „kartona”, što je u vrednosti od otprilike 16 milijardi dolara. Jedan „karton” vina je kutija sa šest boca! Radi poređenja, u isto vreme, dakle 2016. godine, potrošnja vina u SAD dostići će oko 350 miliona „kartona”, a na svetskom nivou oko 2,8 milijardi „kartona”.

Kina danas uvozi oko 60 odsto potrebnog vina sa tržišta EU, a iz Srbije su ona do sada bila slabo zastupljena na kineskom tržištu. Nadu da će se to promeniti u skorijoj budućnosti podgreva poziv kineskih uvoznika Udruženju vinara iz Srbije i svim ovdašnjim majstorima Bahusove „tečnosti” da ponude svoje proizvode kineskom tržištu. Pošto se zna da prezentacija proizvoda iz Srbije u Kini puno košta, kineska strana je spremna da i na tom planu pruži svu potrebnu pomoć.

Kina ima 1,328 milijardi stanovnika (ne računajući Hong Kong, Makao i Tajvan). BDP je u 2012. porastao 7,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 8.220 milijardi dolara, tako da je po glavi stanovnika iznosio 6.000 dolara, a devizne rezerve su bile na nivou od oko 3.300 milijardi dolara.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović