PODRŠKA POČETNICIMA U BIZNISU

26-08-2013-Kvantni skokPreduzetničku kulturu treba negovati na svakom koraku

PODRŠKA POČETNICIMA U BIZNISU

Međunarodna biznis konferencija „Kvantni skok”, koja je u organizaciji Privredne komore Srbije okupila početkom oktobra poslovne lidere, postojeće i potencijalne investitore, preduzetnike, vodeće svetske stručnjake i zvaničnike Vlade Srbije, obilovala je korisnim podacima i pričama koje motivišu preduzetnički duh. Između ostalog, pričalo se o preduzetničkoj kulturi koja se naročito neguje u Izraelu i pruža podršku ljudima kada započinju posao. Zato se tamo neuspeh posmatra kao pokušaj iz kog se nešto dalo naučiti i koji će biti od pomoći u drugom pokušaju ostvarenja preduzetničke ideje.

U formiranju kompletnog ambijenta za investicije i finansiranje, poseban značaj imaju podsticaji preduzetništvu same izraelske države, ali i školovanje kadrova u saradnji sa poslovnim ljudima. Zato ne čudi da je Izrael posle Amerike, vodeća zemlja u svetu po broju kompanija koje započinju posao, sa 4.000 aktivnih startap kompanija. Tamo kada ulažu, traže tim, profesionalce, energiju i strast da se stvari menjaju; zatim samo tržište, kao i proizvode koji ne moraju da imaju samo tehnološku prednost, već i marketinšku i druge.

Učesnici panela „Tehnološki park Srbija – na klik do!” su tako poručili da je neophodno bolje iskoristiti postojeće platforme znanja i perfomanse digitalne ekonomije. Implementacija IT–ja u javne servise i uspostavljanje dobre infrastrukture ključno je za unapređenje korišćenja prednosti tehnologija, posebno za mala i srednja preduzeća kao glavne nosioce razvoja. Lak pristup informacijama i znanju, dostupnost interneta, omogućuje pokretanje ekonomije znanja, razmenu, edukaciju, inspiraciju. Znanje je korisno onoliko koliko ga ljudi koristi, deli i nadograđuje. A u Srbiji već postoji dobra infrastruktura za nove tehnologije, o čemu govore podaci da u Srbiji ima četiri miliona korisnika Fejsbuka. Od toga, 1,8 miliona ovu društvenu mrežu posećuje preko mobilnog telefona, a 1,3 preko smartfona i tableta.

Priča o ženi iz SAD, koja je zahvaljujući Fejsbuku započela posao i sad ima firmu sa 200 zaposlenih, posebno je zanimljiva. Ona je na Internetu pronašla podatke o zdravom povrću i odlučila da za svoju porodicu i bliže okruženje počne da dostavlja zdravu hranu. Posao je proširila zahvaljujući Fejsbuku i krugu prijatelja sa kojima je bila povezana. To dokazuje mišljenje da kada imate Internet, ne morate da izađete iz Srbije da biste svoj proizvod plasirali van granica zamlje, a Srbija može da se širi na tržište Centralne Evrope.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović