PAMETNI TELEFONI SVE TRAŽENIJI

133339729pametni_telefonPod okriljem „digitalnog” načina života i Interneta

PAMETNI TELEFONI SVE TRAŽENIJI

Ako je verovati statistici, u prvoj polovini ove godine je u Srbiji prodato 266 hiljada takozvanih pametnih telefona, u Hrvatskoj 349 hiljada, a u Sloveniji 122 hiljade. U sve tri zemlje prodaja ovih uređaja raste, dok nasuprot tome, prodaja običnih mobilnih telefona značajno opada. Taj pad je u Srbiji 14 odsto u odnosu na isti period lanjske godine, a u Hrvatskoj i Sloveniji 18 odsto.

Razlozi za sve veću popularnost pametnih mobilnih telefona leže u njihovim tehničkim karakteristikama. Na primer, kamere na pametnim moblinim telefonima postaju sve moćnije, telefoni imaju bolju rezoluciju slike i jači digitalni zum. Tako omogućavaju pravljenje sve kvalitetnijih fotografija, pa čak počinju da potiskuju i upotrebu digitalnih fotoaparata. Prednost pametnih telefona, takođe je i posedovanje dve kamere. Uređaji se mogu povezati sa mrežom četvrte generacije, a takođe skoro svaki pametan telefon poseduje tač skrin, kao i ugrađen GPS sistem.

S druge strane se može reći da bi prodaja pametnih telefona bila verovatno i mnogo veća da tržište nije preplavljeno tablet računarima, koji postaju zamena i za digitalne fotoaparate i za pametne telefone. Prema rezultatima prodaje može da se pretpostavi da će potražnja za tablet računarima i dalje da bude veoma velika. Poredeći prodaju u ovoj godini i u istom periodu pre godinu dana može se videti da je u 2013. godini ona u Srbiji više nego upetostručena. U Hrvatskoj je veća skoro osam puta, dok je u Sloveniji u tom peiodu prodaja povećana „samo” 1,6 puta.

Ljude sve više privlače mogućnosti koje pružaju tablet uređaji prilikom korišćenja. Najveća prednost im je laka prenosivost, mala težina, atraktivan dizajn, kao i dobar odnos cene i opcija koje pružaju. Najzad, svemu ovome verovatno najviše kumuje „globalna mreža”! Prostranstvo Interneta nudi beskrajno mnogo pristupa i njegove upotrebe u svakodnevnom životu ljudi. Zato statistika beleži da rasprostranjenost Interneta u Evropi trenutno premašuje 65 procenata i, ona je i dalje je u porastu.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović