„KOMOCIJA” ONLAJN!

internet-prodajaElektronska trgovina u Srbiji u ekspanziji

„KOMOCIJA” ONLAJN!

Prema planu EU, do 2015. će polovina građana Unije kupovati robu preko interneta, jedna petina će je nabavljati iz inostranstva, a jedna trećina malih i srednjih preduzeća će svoju robu prodavati onlajn. Podaci Zavoda za statistiku Srbije govore da internet koristi 55,8 odsto građana, a skoro milion njih je već kupovalo robu i plaćalo usluge preko interneta. To je rast od 300.000 ljudi za samo godinu dana, pa računica pokazuje da je učešće elektronske trgovine u ukupnoj trgovini u Srbiji dostiglo 10 odsto!

Povećanju trgovanja elektronskim putem „kumovali” su: država, podižući limit za carinjenje robe sa 20 na 50 evra; Pejpal sistem za plaćanje robe i usluga,  stigavši u Srbiju; kao i sama Pošta Srbije, uvođenjem usluge „Post eksport”. Ovom uslugom Pošta malim i srednjim preduzećima pomaže da na jednostavniji i jeftiniji način izvezu robu. Za to sada treba popuniti jedan obrazac, a ne sedam, kao što je bilo ranije. „Post eksport” se može koristiti za izvoz robe u vrednosti do 1.000 evra po jednoj pošiljci i za tu uslugu se za sada opredelilo otprilike 300 malih privrednika. Na taj način je iz Srbije za godinu dana izvezeno robe u vrednosti od 1,3 miliona evra.

Procene govore da će u narednih godinu i po dana u Evropskoj uniji tržište elektronske trgovine dostići obim od 6,8 milijardi evra, što predstavlja rast od 75 odsto u odnosu na trenutnu situaciju. Do tada će udeo paketskog saobraćaja koji potiče od trgovine obavljene preko interneta u ukupnom broju paketa koji se šalju poštom dostići 30 odsto.

Što se tiče Pejpal sistema, on je značajno povećao broj pošiljki koje prolaze kroz carinski i poštanski sistem Srbije. Taj broj raste stalno i u kontinuitetu, pa je u nekoliko poslednjih meseci u proseku veći za 50 odsto. Tako je recimo u carinarnici Niš od aprila do kraja septembra ocarinjeno 5.726 pošiljki koje su plaćene preko Pejpala, što predstavlja rast od 60 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Ukupna vrednost ovih pošiljki je bila veća od 20 miliona dinara, što dalje govori da je prosečna vrednost po jednoj pošiljki otprilike 3.500 dinara, što se uklapa i u prosek za celu Srbiju. Ili, u novosadskoj carinarnici je u istom periodu ocarinjeno 15.533 paketa kupljenih preko Pejpala. Za njih su primaoci platili dažbine u iznosu od 10,5 miliona dinara (tri puta veći promet nego lane).

Dakle, građani su veoma zainteresovani za kupovinu preko interneta i plaćanje Pejpalom. Naplata zakonskih dažbina im ne predstavlja prepreku. A i Uprava carina je spremno dočekala dolazak Pejpala u Srbiju, pa je u dogovoru sa Poštom Srbije promenjena organizacija posla i uveden smenski rad kako ne bi došlo do kašnjenja u isporuci zbog povećanog broja pošiljaka.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović