ISKUSTVO „INKUBATORA” ZA BIZNIS

Povodom investiranja „Mubdale” u srpsku nauku i ekonomiju

BIZNIS INKUBATORI

Srbija je postigla sporazum sa Kompanijom „Mubadala” iz Emirata za investiciju od 100 miliona dolara, radi izgradnje naučnoistraživačkog centra na zemljištu nekadašnjeg PIK „Zmaj”, u blizini beogradskog aerodrome. Otvaranje ovog centra je predviđeno za narednu godinu, a planirano je da u njemu dobije posao 50 vrhunskih naučnika iz Srbije. Njihov zadatak bi trebalo da bude priprema izgradnje prve fabrike čipova u ovom delu sveta!

Ova vest nas je asocirala na to da u Beogradu postoji takozvani poslovno tehnološki inkubator, u staroj zgradi mašinskog fakulteta, gde mladi imaju priliku da razvijaju svoje inovacije. Ovaj tehološki inkubator su osnovala četiri tehnička fakulteta Univerziteta u Beogradu – građevinski, mašinski, elektrotehnički i tehnološko–metalurški. A podršku su dobili od beogradske opštine Palilula i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Reč je o primeni evropske prakse razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Za pet godina rada tehnološki inkubator je pokazao koliko je to dobar način podsticanja tehnološkog razvoja Srbije. Otprilike 500 studenata je u njemu prošlo obuku o započinjanju sopstvenog biznisa, 150 mladih je radno angažovano u samom Inkubatoru i u firmama–stanarima. U ovim firmama radi više od 200 inžinjera, razvijeno je više od 25 inovacija i osnovano pet poslovnih klastera. Pokrenuto je 35 start–up kompanija koje danas izvoze više od 70 odsto svoje proizvodnje. U prošloj godini je prihod ovih kompanija bio veći od dva miliona evra. Među članovima Inkubatora, ako je to uopšte važno, ističu se Strawberry energy, Byteout, Intercer, Aqua Crystal, TeleSkin, Trade Tech i drugi.

Važno je reći i to da je je poslovno tehološki inkubator tehničkih fakulteta pod imenom projekta „Od inkubatora do tehnološkog parka”, ponudio svoj model državi da ga primeni u novoizgrađenom Naučno-tehnološkom parku Zvezdara, predviđajući postizanje višestruko boljih rezultata. Najzad, koliki je značaj biznis inkubatora možda najbolje govori podatak da ih trenutno u svetu posluje skoro tri hiljade. Evropski podaci su još bolji – preduzećima koja tek započinju svoj poslovni put oko hiljadu biznis inkubatora obezbeđuje kancelarijski prostor, infrastrukturu i savetodavne usluge.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović