Duvanski „rat” Srbije i Hrvatske

CIGARETEEvropska unija ne odustaje od zahteva da se Hrvatskoj omogući da i dalje po povlašćenim uslovima izvozi cigarete u Srbiju. Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, procenjuje da su relativno male šanse Srbije da se odbrani od ovoga zato što po njemu, to nije usmereno protiv Srbije već se radi o modelu i pravilu koje Evropska komisija koristi za svoje nove članice. Dakle, razgovori još nisu završeni, ali će po svemu sudeći Srbija verovatno pristati na zahtev da se ubuduće 1.600 tona cigareta iz Hrvatske uvozi u Srbiju po carinskoj stopi od 15 odsto.

– Mi smo praktično tamo gde smo bili prvog jula ove godine. Do tada je trebalo da napravimo dogovor o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali do toga nije došlo. Nema novih momenata u tome i mi čekamo od Evropske komisije da nastavimo razgovore. I dalje smo pod velikim pritiskom Evropske komisije, ali i država članica. Mi s druge strane očekujemo da se uvaže neki naši razlozi u smislu zaštite srpske industrije duvana, Ljajićeve su reči.

Srbija će izgubiti otprilike četiri miliona evra na carini i PDV ako Evropska komisija istera svoje, a gubitak će za duvansku industriju biti i veći, s obzirom da ona do sada nije imala pristup hrvatskom tržištu jer je bila ograničena vancarinskim barijerama, koje je pre učlanjenja u EU postavila Hrvatska.

Na kraju, Rasim Ljajić kaže da bi sada duvanska industrija Srbije mogla da dođe u prednost, pošto proizvođači duvana mogu da izvoze cigarete po carinskoj stopi od nula odsto na hrvatsko tržište jer je Hrvatska postala članica EU. U tom smislu Srbija insistira da se uklone sve vancarinske barijere koje su do sada postojale za izvoz srpskih cigareta na hrvatsko tržište. Očigledno će „duvanski dim”, ako ga EU efikasno ne rastera, ubuduće prilično trovati ekonomsku saradnju Srbije i Hrvatske.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović