DOBAR POSAO SRPSKIH FIRMI

Međunarodni sajam prehrambene industrije u Kelnua___l_expo_-_sajam_organske_hrane

DOBAR POSAO SRPSKIH FIRMI

Srpske prehrambene kompanije ugovorile su pre nekoliko dana izvoz vredan 5,5 miliona evra na sajmu prehrambene industrije „Anuga”, u nemačkom gradu Kelnu. A ovaj sajam se smatra najvažnijim sajmom hrane i pića na svetu . On dovodi na jedno mesto celoupnu prehrambenu industriju u okviru 10 stručnih celina. Na taj način svaka izlagačka grana dobija na posebnom značaju.

Istovremeno dok se sklapaju tipični poslovi unutar prehrambene industrije, sajam se bavi svim važnim trendovima i temama koje tek nameće budućnost. Moć „Anuge” je baš u tome da stvara odličan ambijent za stvaranje profita! Samo na tom mestu, svake druge godine početkom oktobra možete u isto vreme da sretnete glavne igrače iz zemlje i iz inostranstva na polju trgovine i gastronomije. Na sajmu je učestvovalo 6.700 izlagača iz više od 100 zemalja na ukupnoj izložbenoj površini od 284 hiljada kvadratnih metara. Organizatori koji vode veoma detaljnu statistiku, objavili su da je ove godine zabeležena poseta više od 155.000 ljudi od struke i to iz 180 zemalja!

Srpske firme su izlagale na dva nacionalna štanda i to u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) koja je okupila 12 proizvodjača hrane iz Srbije. Rezulatat njihovog sajamskog nastupa na sajmu je 12 potpisanih ugovora sa inostranim kupcima. U paviljonu gotovih proizvoda predstavili su se „Jafa” iz Crvenke, „Pionir” iz Subotice, „Venac” iz Stare Pazove, „Pakom” iz Beograda i „Medino” iz Krnjeva, a u paviljonu zamrznutih proizvoda svoju najbolju robu su izložili „Jugprom” i „Strela fungi” iz Leskovca, „Igda Impeks” iz Beograda, „Sikoberi” iz Kraljeva, „Frigo paun” iz Požege, „Master Frigo” iz Beograda i „Fruvela” iz Lajkovca.

Pored nacionalnih štandova, na sajmu se samostalno predstavilo još sedam izlagača iz Srbije, dok su tri kompanije („Zdravo organik” iz Selenče, „Agroprom“ i „Lučić Prigrevica”) izlagale na štandu Fonda za podrsku investicija u Vojvodini (VIP), tako da su se u Kelnu predstavile ukupno 22 kompanije.

Čini nam se interesantnim da kažemo i to, da je na ovogodišnjem sajmu „Anuga”, na zajedničkom štandu površine 159 kvadratnih metara, izlagalo 14 hrvatskih kompanija.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović