BREND SRBIJE I ZAŠTITA

ajvarLeskovački ajvar posle sajma u Kavali osvaja tržište Grčke

BREND SRBIJE I ZAŠTITA

Na nedavno završenom međunarodnom sajmu u grčkom gradu Kavali gde je učestvovalo više od 150 izlagača iz Turske, Ukrajine, Bugarske, Moldavije, Srbije, Grčke i sa Kipra, leskovački ajvar je bio pravi hit. Malo ko od posetilaca štanda Regionalne privredne komore Leskovca je mogao da odoli njegovoj degustaciji. A još važnije je da su mnoga preduzeća koja se bave uvozom hrane u Grčku ponudila Leskovčanima ugovore. Inače, leskovački ajvar je od pre tri godine i zvanični brend Srbije, pa kao takav sada kreće u osvajanje grčkog tržišta.

Podsećamo da je u Srbiji imenom porekla ili geografskom oznakom na nacionalnom nivou do sada zaštićeno 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda. O njihovoj zaštiti na tržištu Evropske unije će moći da se razgovara u pristupnim pregovorima. U toj grupi proizvoda sa zaštićenim poreklom ili geografskom oznakom najviše ima prerađevina od mleka i mesa.

Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla na nivou EU, proizvođačima u Srbiji biće omogućena ista zaštita koju imaju i proizvođači u zemljama Unije. Pored toga, proizvodi sa geografskim poreklom postaju prepoznatljivi na tržištu EU što će doprineti podizanju konkurentnosti proizvoda koji stižu iz Srbije.

Slovenija je jedina od zemalja regiona koja je u EU zaštitila niz svojih proizvoda. Ostale zemlje regiona do sada nisu uspele da ubede svoje firme, da svoje izvorne proizvode zaštite i na prostoru EU. Što se tiče zemalja izvan EU i one imaju pravo da traže evropske oznake tako što sklope poseban sporazum sa Unijom, pod uslovom da Evropska komisija zaključi da je zahtev opravdan. Tako su oznake svojih proizvoda, pored ostalog, zaštitili Čile, Južna Afrika, Kanada, SAD i Australija.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović