13

OBRAZAC PPPDV – KOJI PODACI SE EVIDENTIRAJU A KOJI NE

hobotnica 2Na osnovu brojnih pitanja vezanih za primenu Novog Zakona o PDV, a posebno koje poslovne promene se unose u Obrazac PPPDV. Činjenica je da je tema PDV neiscrpna i uvek postoje situacije koje vas dovode u dilemu i razmišljanje.

Činjenica je da se ovaj Zakon  primenjuje od 01. 01. 2013. godine, i uveo je veliki broj izmena u odnosu na prethodni, nedoumice su savim normalne.

Iz tog razloga, pored objašnjenja kako popuniti Obrazac PPPDV, šta se smatra prometom koji se evidentira u prijave, u nastavku teksta su i konkretni primeri. Izemena je puno u odnosu na 2012. godinu, neke od njih su kako se evidentira manjika po popisu, uzimanje dobara vlasnika i sl..

                   POPUNJAVANJE PPPDV OBRASCA

 

POLJE 001

1.  Pod rednim brojem 1. – kod prometa dobara i usluga koji je oslobođen PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza, u polje 001 unosi se podatak o iznosu naknade za izvršeni promet;  

Znači u polje 001 unosi se ostvaren promet sa inostranstvom ali IZVOZ dobara.

Da bi proknjižili izvoz dobara u inostranstvo nije dovoljan račun o izvozu i JCI, već Obrazac JCI na kojem imate pečat o istupu, što garantuje da je roba napustila teritoriju Srbije.

Primer: Ukoliko izlazni račun nosi datum 27.02.2013., roba je ocarinjena 28.02.2013., datum na JCI, dok je roba izašla iz zemlje  /pečat o istupu se naknadno dobija/,  tek 01.03.2013., ovaj izvozni izlazni račun biće proknjižen tek sa 01.03.2013. i evidentiraćete u polje 001 u PPPDV prijavi za mart 2013.

Promet koji je ostvaren sa inostranstvom i na koji imate pravo na prethodni PDV evidentira se samo pod uslovom da posedujete JCI o izvozu. Roba kupljena u inostranstvu i isporučena u inostranstvu, ne evidentira se u Obrascu PPPDV odnoano u plju 001.

2. U polje 001 unosi se  i naknada za ostvaren promet sa AP Kosovo i Metohija ako su ispunjeni svi propisani uslovi a to je:

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Nemate pravo da vidite komentare.