8

KNJIGOVOÐE OPET NA ISPITU

  Zakon o sprecavanju pranja novca obavezuje sve knjigovodstvene agencije da imaju    ovlašceno lice i zamenika koji poseduju licencu za obavljanje poslova za sprecavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

 

Poštovane  kolege  racunovode i knjigovode znam da se stalno borite sa rokovima i izveštajima.  I ako ste pomislili, da kada konacno predate M – 4  Obrazac za prethodnu godinu, da ce te konacno uci u mirniji period godine. Na žalost – NE.

Nekako stice se utisak, da prateci tekuce obaveze,  vecina knjigovoda nije ni svesna da ukoliko želi  i narednih godina da obavlja isti posao, morace u toku ove godine da polaže veoma težak i složen ispit koji ce obezbediti licencu za produžetak rada.

Zakon o sprecavanju pranja novca i finansiranja terorizma u primeni je od 01. 01. 2012. godine. Ovaj Zakon pored bankarskih službenika, brokera, advokata i drugih na spisku, obavezuje i knjigovode da polažu ispit za dobijanje licence  za obavljanje poslova ovlašcenog lica za sprecavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Pomenuti zakon obavezuje sve knjigovodstvene agencije da imaju jedno ovlašceno lice koje ce kontrolisati rad svojih klijenata, i ukoliko agencija broji minimum još jednog zaposlenog, obavezno je da imate pored ovlašcenog lica i njegovog zamenika. Medutim, posedovanje ili za sada ne posedovanje licence ne utice na tekuci rad, odnosno vec od 01.01. ove godine dužni ste da ukoliko primetite neke nepravilnosti koje ukazuju da vaš klijent obavlja nedozvoljene finansijske radnje, da  odmah  prijavite slucaj Agenciji za sprecavanje pranja novca. Ukoliko, nekim slucajem to ne uradite, a nadležni organi dokažu da je postojala takva transakcija, zajedno ce te sa svojim klijentom odgovarati kao saucesnik.

Ovako nametnuta obaveza oslobada  nadležne organe ciji je posao da kontrolišu zakonitost finansijskih transakcija, i nametnuli knjigovodama dodatni posao, obavezu i odgovornost.

Zahvaljujem se vlasti  u ime svojih kolega, na uvažavanju, jer u nama vidi strašne lavove od kojih ce se uplašiti  naši klijenti.

S obzirom, da sam više nego sigurna, da ni jedan knjigovoda ne deli dobit sa svojim klijentom, da li je pravedno da sa njim i odgovara kao saucesnik?

Da li je u redu i cinjenica da za obavljanje knjigovodstvenih poslova nije postavljen nikakav uslov  struke, obrazovanja i posedovanja licence?

Da li je u redu da uslov za dalji rad i opstanak knjigovodstvene agencije je posedovanje licenca za sprecavanje pranja novca?

 

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Comments are closed