2

DA LI SE PREDAJE OBRAZAC M- 4 ZA PREDUZETNIKE?

Jedno,  od mnogih pitanja koja sam dobila, vezana za predaju Obrasca M-4, bilo je i ovo: Da li se predaje M-4 za preduzetnike?

Odgovor je: NE .

Osnivaci, vlasnici preduzetnickih radnji, advokati, prevoznici, slobodni umetnici,  i svi ostali prilikom otpocinjanja delatnosti imaju obavezu da se registruju i u nadležnoj filijali Republickog fonda PIO ili u Republickom Fondu zdravstvenog osiguranja. Neke aktivnosti su sada pojednostavljenje, nebitno je da li ce te podneti registracioni M obrazac  Fondu PIO ili Fondu zdravstvenog osiguranja, ali je zgodnije otici u nadležni Fond zdravstvenog osiguranja, iz razloga što ce te na jednom mestu obaviti dva posla, registracija za penziono osiguranje ali i zdravstveno, i još bitnije dobicete zdravstvenu knjižicu. Tom prilikom potrebno je poneti rešenje od APR o registraciji i M obrazac. Nakon toga, imate obavezu da u roku od 5 dana odnesete svojoj nadležnoj poreskoj upravi dokaz da ste se prijavili u Republickom fondu PIO i Zdravstvenog osiguranja. Tu pricu pretpostavljam da ste vec svi prošli. Nakon toga dobijate Rešenje od svoje poreske uprave o mesecnoj akontaciji koju ste dužni da placate, i to je skoro sve.

Clan 132. Zakona o PIO regulisao je dalji postupak, što znaci da je preneta obaveza na Poresku upravu da najkasnije  do 30. juna 2012. godine  podnese prijavu za sve osiguranike samostalnih delatnosti kojima poreska uprava obracunava, dostavlja rešenje i naplacuje doprinose.

Vaša je zakonska obaveza da placate poreze i doprinose uredno, po dobijenom rešenju. Licno smatram, da trebate da budete odgovorni prema sebi i svojoj porodici, jer ukoliko ne placate uredno poreze i doprinose gubite pravo na overu zdravstvene knjižice. Vi ce te morati propisano da platite i to sa kamatom, ali retroaktivno ne možete ici kod doktora. Znam da i to znate, ali,  ako su prihodimalii nemate dovoljno sredstava, bolje tražite izmenu akontacije poreza i doprinosa kroz PB-2 obrazac, o tome sam vec pisala, nego da se skupljaju dugovi.

 

Rešenje koje svake godine dobijate od poreske uprave, znam da mu se baš i ne radujete, uredno cuvajte, odlažite ih sve na jedno mesto. Pored toga, jednom godišnje uzmite potvrdu od vaše poreske uprave da ste za prethodnu godinu izmirili sve poreze i doprinose. I taj dokument odlažite zajedno sa rešenjem, iz jednog konkretnog prakticnog razloga, a to je kad jednog dana budete odlazili u penziju ili menjali status iz preduzetnicke radnje u preduzece bicete u situaciji da zakljucite staž. E tu obicno nastaju problemi, da li je vaš predmet kompetiran i obicno se dešava da za neku godinu nedostaje prijava i slicno. Vaša licna dokumentacija bice vama ali i službenicima  od velike pomoci u kompetiranju dokumentacije radi zakljucenja radne knjižice i upisa staža.

Ukoliko imate zaposlene radnike, jednog ili više, u tom slucaju za radnike svake godine se popunjava i podnosi Obrazac M-4.

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Comments are closed