PECAT FIRME ZA USPOMENU

Po cemu se razlikuje Novi Zakon o privrednim društvima od  prethodnog?

Pojam privrednog društva definisan je u clanom 2. Zakona, koji je opšti za sva pravna lica i glasi: Privredno društvo (u daljem tekstu: društvo) je pravno lice koje obavlja delatnost u cilju sticanja dobiti.  Zakonodavac je ovim nedvosmisleno odvojio privredno društvo kao posebno pravno lice od njegovih osnivaca,  sa svojim posebnim pravima i obavezama prema državi i trecim licima. To je bilo i ranije, samo što osnivaci – vlasnici privrednih društava,  to ne žele da shvate,  pa se ponašaju u stilu ja sam vlasnik, pa mogu da trošim novac firme kako hocu. To ce u buduce biti ozbiljnije sankcionisano, ne samo od strane državnih organa, vec i druga pravna lica  mogu da pokrenu postupak sankcionisanja.
Osnovni cilj postojanja i poslovanja privrednog društva je da  obavlja delatnost za koju je registrovano i da stvara profit za vlasnike – osnivace društva.
Kada je u pitanju delatnost, ona je regulisana clanom 4. Zakona i glasi:

Društvo ima pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su odredene osnivackim aktom, odnosno statutom.
Prethodni Zakon, takode je nalagao da se pretežna delatnost registuje, ali ukoliko se privredno društvo bavi i drugim delatnostima, onda bi one trebale da se pobroje u osnivackom aktu ili statutu. Sada,  po novom Zakonu to nije potrebno.  Ostalo je isto kao i ranije, da se za odredene delatnosti pre registracije, pribave  saglasnosti od nadležnih organa za obavljanje delatnosti (npr. Banke, osiguravajuca društva, revizorska društva,  društva koja se bave organizovanjem i priredivanjem igara na srecu, brokerska društva, firme koje se bave uvozom,  izvozom,  proizvodnjom i prometom duvana i duvanskih proizvoda, trgovina naftom i naftnim derivatima). Što znaci,  pored pretežne delatnosti, privredno društvo može da se bavi i drugim delatnostima ukoliko su zakonom dozvoljene delatnosti.

Najverovatnije, u skorijoj buducnosti imacemo  sinhronizovane zakone, nažalost za sada nije tako. Zakon o porezu na dobit, predvida poreksu olakšicu za firme koja nabavljaju osnovna sredstva koja ce im služiti za obavljanje registrovane delatnosti.   S toga,  smatram da i u novom izmenjenom osnivackom aktu treba pobrojati delatnosti kojima se preduzece bavi,  pored pretežne. Dodatni razlog, postoje preduzeca  koja se bave projektovanjem, trgovinom na veliko, proizvodnjom i servisom odredenih proizvoda. Najveci broj takvih preduzeca, za pretežnu delatnost registruju  npr. 7112 Inženjerske delatnosti i tehnicko savetovanje ili nešto slicno iz oblasti intelektualnih usluga. Zvuci lepo,  vec u nazivu firme, kao i u registovanoj pretežnoj delatnosti firma se predstavlja kao ozbiljan i strucan privredni subjekt.Problem nastaje, ukoliko kupite neku proizvodnu masinu, a vama je registrovana pretezna delatnost projektovanje, da li ce te moci da koristite poreski podsticaj, najverovatnije NE.

Medutim, u ukupnom prihodu, preduzece npr. od projetovanja zaradi svega oko 10%,  od trgovine i proizvodnje odprilike 80%  i od servisa 10%. I te kako je bitno, razgraniciti po strukturi ostvarene prihode po delatnostima, i tako napraviti prijavu ili postojecu izmeniti kada se radi o placanju lokalnih doprinosa kao što je komunalna taksa za isticanje firme i gradsko gradevinsko zemljište. Na visinu takse, presudnu ulogu ima šifra delatnosti, pa tek onda površina i lokacija poslovnog prostora. Oni koji su u poslu znaju, da su doprinosi najveci za intelektualne delatnosti, dok za proizvodne i uslužne, zantno su manje.

Od 01.02.2012. pecat firme više nije neophodan na službenim dokumentima. U Velikoj Britaniji, njegova upotreba je zabranjena, za sad kod nas nije obavezan, dovoljan je potpis da bi dockument bio validan. Clanom 42. Zakona o PDV-u  tacno je propisano šta racun treba da sadrži da bi bio validan, pecat se ne pominje. Ova dva zakona su sinhronizovana. Na žalost, postoji veliki broj dokumenata koji zahtevaju pecat, propisi koji se odnose na unutrašnju trgovinu i prateci obrasci zahtevaju pecat npr. Obrazac KRI i KRI 1, KEPU knjiga, da ne nabrajam više.

O tome, šta nam donosi i na šta sve obavezuje novi Zakon, bice još dosta u sledecim postovima.

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima BLOG-a dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike BLOG-a) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović
 

Pitanja i odgovori
close
Ukoliko želite da primate tekstove koji nisu objavljeni na blogu ili obaveštenje o novim tekstovima i zakazanim seminarima:

PRIJAVITE SE na naš Newsletter!